Kennisruimte
Image default
Gezondheid

De verborgen gevaren van leverziekte

Je voelt je een beetje misselijk na het eten van gebakken kip, maar je denkt dat het niets is om je zorgen over te maken. Je voelt je weer een beetje misselijk na het drinken – maar deze keer geef je de griep de schuld. Je voelt je weer grieperig – maar deze keer gaat de misselijkheid gepaard met geelzucht. Dit zijn echter allemaal waarschuwingssignalen van een leververvetting symptomen. Als ze niet worden behandeld, kunnen leveraandoeningen leiden tot levensbedreigende complicaties en zelfs de dood. Het is nooit te vroeg of te laat om uw lever tegen deze gevaren te beschermen. Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten leverziekten en hoe u ze kunt voorkomen voordat het te laat is!

 

 

Wat is de lever en zijn functie?

De lever is een van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam en vervult een groot aantal functies. De lever is een essentieel onderdeel van het spijsverteringsstelsel, omdat hij verantwoordelijk is voor het verwijderen van gifstoffen uit het bloed. De lever regelt ook de bloedstolling en de bloeddruk. De lever produceert gal, die de vertering van vetten vergemakkelijkt, en slaat ook vitaminen en mineralen op. De lever zorgt er ook voor dat aminozuren, eiwitten en vetten kunnen worden afgebroken voor energie. Daarnaast slaat de lever ook suikers op in de vorm van glycogeen, dat vrijkomt wanneer het lichaam een energieboost nodig heeft, zoals bij zware inspanning.

 

Soorten leverziekten

Er zijn verschillende soorten leverziekten, die elk door een andere aandoening worden veroorzaakt. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest voorkomende soorten leverziekten, inclusief de tekenen en symptomen ervan, en manieren om ze te voorkomen. – Chronische hepatitis – Een soort leverziekte die een ontsteking van de lever veroorzaakt. De infectie wordt vaak veroorzaakt door de hepatitis B- en C-virussen, die worden overgedragen via bloed, naalden, geslachtsgemeenschap of ongesteriliseerde medische apparatuur. Chronische hepatitis kan ook worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, overgewicht en bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. Chronische hepatitis kan ernstige symptomen veroorzaken, waaronder buikpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Om chronische hepatitis te voorkomen, moet u altijd veilig vrijen en vermijden naalden, medische apparatuur en andere voorwerpen die met bloed besmet kunnen zijn te delen. U moet ook het drinken van grote hoeveelheden alcohol vermijden en afvallen als u te zwaar bent. – Alcoholische leverziekte – Een soort leverziekte die wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van alcohol. Alcoholische leverziekte kan mensen van alle leeftijden en geslachten treffen, maar het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Alcoholische leverziekte kan leiden tot vergeling van de huid, buikpijn en zwelling, overmatige jeuk of een vieze smaak in de mond. Als alcoholische leverziekte onbehandeld blijft, kan het leiden tot leverfalen, leverkanker en de dood. Om een alcoholische leverziekte te voorkomen, moet u overmatige alcoholconsumptie vermijden – zelfs een paar drankjes per week kunnen ernstige schade aan uw lever veroorzaken. – Virale hepatitis – Een soort leverziekte die wordt veroorzaakt door virussen, zoals het hepatitis A-, B- en C-virus. Virale hepatitis wordt overgedragen via bloed, ongesteriliseerde medische apparatuur en geslachtsgemeenschap. Virale hepatitis kan ook worden opgelopen door het eten van voedsel dat is besmet met fecaliën. Virale hepatitis kan een hele reeks symptomen veroorzaken, waaronder buikpijn, misselijkheid en geelzucht. Om virale hepatitis te voorkomen, moet u het eten van besmet voedsel en met bloed bevlekte medische apparatuur vermijden. U moet ook de hepatitis B-vaccinatie krijgen als u een hoog risico loopt op virale hepatitis. – Idiopathische chronische leverziekte – Een type leverziekte zonder aanwijsbare oorzaak. Hoewel idiopathische chronische leverziekte geen definitieve oorzaak heeft, wordt zij vaak in verband gebracht met chronische auto-immuunziekten zoals scleroserende cholangitis, primaire galcirrose, auto-immuunhepatitis of auto-immuun polyglandulair syndroom. Idiopathische chronische leverziekte kan koorts, vermoeidheid, buikpijn en zwelling in de benen veroorzaken. Om idiopathische chronische leverziekte te voorkomen, moet u een vroege diagnose en behandeling krijgen voor elke bestaande auto-immuunziekte.

 

Conclusie

Al met al is de lever een ongelooflijk krachtig orgaan dat verantwoordelijk is voor een groot aantal functies. Helaas is de lever ook een van de meest risicovolle organen, gevoelig voor schade door allerlei factoren – van overmatig alcoholgebruik tot virusinfecties. Als u een van de tekenen of symptomen van een leverziekte opmerkt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk medische hulp inroept. Een vroege diagnose en behandeling kunnen het risico op ernstige complicaties en zelfs overlijden sterk verminderen.

https://www.dietistmandybreure.nl