Kennisruimte
Image default
Bloemen

De Uitdagingen van Tuta Absoluta Beheersing voor Moderne Telers

Het beheersen van plagen is een van de grootste uitdagingen voor moderne telers. Een van de meest destructieve plagen die telers tegenkomen, is de tomatenmineermot. Deze plaag, ook bekend als Tuta absoluta, kan aanzienlijke schade aanrichten aan tomatengewassen en is moeilijk te beheersen.

Wat is de Tomatenmineermot?

De tomatenmineermot, of Tuta absoluta, is een kleine nachtvlinder die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De larven van deze mot voeden zich met de bladeren, stelen en vruchten van tomatenplanten, waardoor ze aanzienlijke schade aanrichten. De volwassen motten zijn zeer vruchtbaar en kunnen tot 260 eieren leggen, wat de plaag moeilijk te beheersen maakt.

Hoe Beheerst U de Tomatenmineermot?

Er zijn verschillende methoden om de tomatenmineermot te beheersen. Een van de meest effectieve methoden is het gebruik van feromonen. Feromonen zijn chemische stoffen die door insecten worden uitgescheiden om met elkaar te communiceren. Door feromonen te gebruiken, kunnen telers de populatie van de tomatenmineermot monitoren en beheersen.

Feromonen kunnen worden gebruikt in vallen om mannelijke motten te lokken. Deze vallen geven een feromoon af dat lijkt op het feromoon dat door vrouwelijke motten wordt uitgescheiden om mannetjes aan te trekken. Wanneer de mannetjes in de val lopen, worden ze gevangen en kunnen ze zich niet voortplanten, waardoor de populatie wordt verminderd.

Andere Beheersmethoden

Naast het gebruik van feromonen, zijn er ook andere methoden om de tomatenmineermot te beheersen. Een daarvan is het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals parasitaire wespen. Deze wespen leggen hun eieren in de larven van de tomatenmineermot, waardoor ze sterven voordat ze volwassen kunnen worden.

Een andere methode is het gebruik van resistente tomatenrassen. Sommige tomatenrassen zijn resistenter tegen de tomatenmineermot dan andere, waardoor ze minder schade ondervinden van de plaag.

Conclusie

Het beheersen van de tomatenmineermot is een uitdaging voor moderne telers. Echter, door gebruik te maken van verschillende methoden, zoals feromonen, biologische bestrijdingsmiddelen en resistente rassen, kunnen telers de schade die door deze plaag wordt aangericht, verminderen. Het is belangrijk om te blijven innoveren en nieuwe methoden te ontwikkelen om deze en andere plagen te beheersen.

https://www.hortipro.com/ziektes-en-plagen/tuta-absoluta/