Kennisruimte
Image default
Gezondheid

De tijdlijn van stoppen met roken

Als je nadenkt over het stoppen met roken en je op zoek bent naar informatie hierover, is het soms lastig om te begrijpen wat er allemaal gezegd wordt en wat er allemaal beweerd wordt. De een roept dat je aan de slag moet gaan met pleisters. Andere partijen leggen de focus op de geestelijke afhankelijkheid en maken op die manier een plan. Maar in feite is de oplossing veel minder ingewikkeld dan veel partijen je willen doen geloven. Met de beslissing: ik stop met roken is de eerste stap al gezet. Daarna gaat het erom hoe je omgaat met de dingen die je tegenkomt. Om goed te begrijpen hoe dit werkt, is het aan te raden om een cursus te volgen die gericht is op de wetenschap. Wetenschap die gebruikt wordt om de samenstelling van de sigaret tegen te gaan. Op die manier kan je wetenschappelijk de voordelen voor je gezondheid terugvinden.

Tijdlijn

Als het gaat om de tijdlijn is het eenvoudig om te kijken naar de winst die je behaalt als je stopt met roken. Er zijn een aantal momenten die belangrijk daar in zijn.

  • Na 20 minuten daalt je hartslag en je bloeddruk. Je merkt dit zelf niet direct

  • Na 24 uur beginnen je longen de afvalstoffen op te ruimen

  • Na 48 uur is er geen nicotine meer in je lichaam aanwezig. Een van de stoffen die een sigaret verslavend maakt.

  • Na 72 uur merk je dat je meer energie krijgt. De ademhaling kan beter gaan doordat je niet meer rookt.

  • Na 1 maand is je conditie beter geworden. Je merkt het aan de manier waarop je beweegt dit gaat gemakkelijker.

  • Na 1 jaar is de kans op hart- en vaatziekte wat het roken betreft de helft kleiner. 

  • In de loop der tijd verbetert je gezondheid ook op andere vlakken, de kans op longkanker neemt af. Toch duurt het een lange periode voor je echt op het punt bent dat de kans dat je een ziekte krijgt die gerelateerd is aan roken hetzelfde is als een niet-roker.

Stoppen levert wat op

Als je kijkt naar de tijdlijn dan zie je dat vanaf het moment dat je stopt je ook daadwerkelijk voordelen ondervindt op het gebied van je gezondheid. Als je dit lijstje ziet dan is het soms moeilijk te begrijpen dat het zo lastig is om te stoppen met roken. Dat komt door het feit dat de tabaksindustrie een uitgebalanceerd product aanbieden waarbij je op verschillende onderdelen een verslaving kan ontwikkelen. De wetenschap komt er dan ook steeds meer achter dat een geslaagde stoppoging vooral gericht moet zijn op de verschillende stoffen die in een sigaret zitten. Met dat idee kan je uiteindelijk ook zeggen dat de tijdlijn hierboven ook voor jou geldt. Bekijk de cursus van Ikstopermee.

https://www.ikstopermee.nl/