Kennisruimte
Image default
Bedrijven

De salarisadministratie uitbesteden

Iedere maand moet je als organisatie salaris betalen aan je medewerkers. Als organisatie betaal je ook nog eens de belastingdienst. Voor veel organisaties is dit de allergrootste maandelijkse uitgave. Het is dan ook heel belangrijk om alles goed bij te houden, al helemaal de salarissen. De berekening van de salarissen is daarbij ook zeer belangrijk. Voor veel organisaties is de berekening van de salarissen een hele opgave, want wanneer er al een paar mensen in dienst zijn is dit een hele tijdrovende opgave. Kortom: salarisadministratie is belangrijk.

 

Wat is het?

Maar wat is het dan precies? Het is het proces van het betalen van je werknemers en daarbij het inhouden van de juiste loonheffingen. Bij de administratie komen een aantal taken altijd wel aan bod. Zo moet je het netto bedrag dat aan werknemers wordt overgemaakt bepalen, als ook bepalen hoeveel loonheffing er afgedragen moet worden aan de belastingdienst. Ook moet iedereen die loon krijgt op tijd een loonstrookje ontvangen. Als laatste moet de loonaangifte en het uitbetalen ervan op tijd gedaan zijn. Let erop dat je wel rekening houdt met pensioen- en CAO regelingen.

 

Hoe doe je administratie?

De administratie uiteindelijk doen gaat in zeven stappen. De eerste stap is het vastleggen van de werknemersgegevens. Hier staat onder andere hoeveel loon iemand krijgt. Daarna moet je altijd de gegevens van de salaris- en contactgegevens bijhouden. Vervolgens maak en verstuur je de loonstroken en doe je loonaangifte bij de belastingdienst. Je betaalt je werknemers iedere maand. Aan het eind van de maand maak je de jaaropgaven en verstuur je deze naar alle werknemers. De administratie kan je zelf doen, maar je kunt ook de salarisadministratie uitbesteden. De salarisadministratie uitbesteden is vooral handig wanneer je veel werknemers in dienst hebt, zodat het jezelf niet zo veel tijd kost.

 

Uitbesteden

Aan het uitbesteden zitten wel kosten verbonden. Vaak betaal je per salarisstrook ongeveer tien euro. Hiervoor krijg je dan salarisstroken, betaaloverzichten, een overzicht van de loonstroken, journaalposten, betalingsbestanden, jaaropgaven en pensioenaanleveringen. Het voordeel is dat je zelf geen tijd meer hoeft te besteden eraan en dat je geen fouten meer hebt in je administratie. En bureau die hierin gespecialiseerd is doet namelijk niks anders, waardoor je zeker weet dat alles helemaal goed verloopt en uitbetaald wordt.