Kennisruimte
Bedrijven

Beugels

Vroeger waren beugels nog helemaal niet zo normaal. Veertig jaar geleden zag je nog weinig tot geen kinderen op school rondlopen met een beugel. Tegenwoordig is dat wel anders: het grootste deel van de kinderen in Nederland heeft wel een beugel, of er eentje gehad. Wat nu nog relatief nieuw is, is orthodontie bij volwassenen. Pas sinds de laatste jaren zien we ook steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Orthodontie volwassene is ook eigenlijk helemaal niets raars: iedereen wilt immers met een gezond gebit rondlopen. 

 

Helaas zijn er nog weinig verzekeraard die een beugel bij volwassenen vergoeden. Wanneer je op tijd met een beugel begint, verklein je de kans dat je later een kunstgebit moet. Wanneer je en net en recht gebit hebt is dit makkelijker schoon te houden en daardoor zullen je tanden minder snel gaan rotten. 

 

Hoewel een beugel uiteindelijk een mooi resultaat geeft, is het niet geheel pijnloos. Voordat de beugel gezet kan worden, moet de orthodontist eerst naar het gebit kijken. Het kan namelijk zo zijn dat er niet genoeg ruimte is in de mond, in dat geval moet de tandarts eerst een kies trekken. Dit zorgt ervoor dat er weer genoeg ruimte in je mond komt waardoor de beugel geplaatst kan worden.  

 

Wanneer je als volwassene kiest voor een beugel, heb je meerdere opties. Zo kun je er tegenwoordig voor kiezen om een doorzichtige blokjesbeugel te nemen. Zo valt de beugel niet heel erg op en zie je de beugel pas als je van dichtbij kijkt. Sommige mensen vinden dit prettig omdat ze zich schamen voor een beugel. Op deze manier valt het minder op en kunnen ze zelfverzekerder de deur uit. 

 

Waar je rekening mee moet houden is dat de kaken van volwassenen, in tegenstelling tot die van kinderen, niet meer naar elkaar toe kunnen groeien. Wat dat betreft is er minder mogelijk met een volgroeid gebit.