Kennisruimte
Image default
Auto’s en Motoren

Ben je aangereden op de fiets?

Nederland is een echt fietsland. Er gebeuren daarom ook veel ongelukken waarbij een fietser betrokken is. Omdat je als fietser kwetsbaar bent kan het zomaar zijn dat de schade groter is dan wanneer er twee auto’s bij een ongeluk betrokken zijn. Een goede reden om bij een ongeluk ook een letselschadevergoeding te eisen. Met een letselschadevergoeding worden alle medische kosten en onkosten waarmee je te maken hebt gedekt. Je kunt aan gederfde inkomsten denken omdat je niet kunt werken, aan kosten voor opname in het ziekenhuis of hulpmiddelen die je nodig hebt sinds je betrokken bent geraakt bij het ongeluk. De kosten kunnen dus hoog oplopen. Maar om die kosten vergoed te krijgen moet je de tegenpartij wel aansprakelijk stellen voor de schade die is ontstaan. Ook als duidelijk is dat de tegenpartij aansprakelijk is moet je dit nog doen. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen om op die manier een reële letselschadevergoeding te krijgen. Bij het aansprakelijk stellen moet je rekening houden met veel regels om later te kunnen bewijzen dat de schade is ontstaan na het ongeluk. Wij hebben hier ervaring mee en kunnen je helpen bij het aansprakelijk stellen en claimen van een letselschadevergoeding.

Een letselschadevergoeding en smartengeld?

Het krijgen van een letselschadevergoeding heeft weinig te maken met smartengeld. Bij het vergoeden van letselschade worden uitsluitend aan het letsel gerelateerde zorg vergoed. Waar je bij smartengeld een vergoeding krijgt voor de geleden schade die niet direct aan het ongeluk “als je aangereden bent op de fiets” wordt gelinkt maar vooral aan de kwaliteit van leven. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk niet werken, de geplande vakantie moet afgelegd worden of je kunt de sport die je deed niet meer uitoefenen. Daar komt smartengeld om de hoek kijken. Het bedrag dat je aan smartengeld kunt krijgen is afhankelijk van de schade die je hebt. Bij een forse schade of meer schuld omdat het ongeval voorkomen had kunnen worden kan dit bedrag hoger zijn.

Aangereden op de fiets, wat moet je doen?

Als eerste is je gezondheid natuurlijk heel belangrijk. Er moet dus goede zorg worden verleend die je op dat moment nodig hebt. Als tweede moet je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Daarvoor is het nodig dat je bewijs hebt. Dit kan een schadeformulier en foto’s maken zijn. Het is goed om je verzekering van het ongeluk op de hoogte te stellen of je snel bij ons te melden.