Kennisruimte
Image default
Mode en Kleding

Alles over optometrie

Optometrie is een heel bijzonder vak. We weten allemaal wel wat een opticien ongeveer allemaal doet, maar wanneer je echt wilt weten hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw ogen, dan is het belangrijk om naar een optometrist te gaan. De optometrist is de specialist op het gebied van de gezondheid en functionaliteit van jouw ogen. Erg belangrijk dus, maar hoe een optometrist precies werkt lees je hier in deze in deze blog.

Het verschil tussen de opticien en de optometrist

Misschien zul je je je afvragen wat nou het wezenlijke verschil tussen een opticien is en de optometrist. Beide verrichten ze namelijk oogmetingen, en een goede opticien controleert ook de gezondheid van jouw ogen. Een opticien kan ook verschillende testen van het oog doen om te kijken of alles nog wel goed is gesteld met jouw ogen. Wat maakt dan het grote verschil?

Het verschil zit hem voor een deel in de opleiding en erkenning. Om opticien te zijn of te worden heb je geen titelbescherming zoals voor artsen en verpleegkundigen bijvoorbeeld vastgelegd is in het zogeheten BIG register. Dit register houdt exact bij wie medische bevoegdheden heeft, of ze regelmatig getoetst zijn en welke bevoegdheden dit zijn.

Een opticien is dus een vrij beroep en werkelijk iedereen mag zich zomaar zonder enige vorm van toetsing, helaas, een opticien noemen. Bij de optometrie is dit dus niet het geval. Een optometrist volgt een hbo-opleiding en is hiermee een erkende, wettelijke beroepsgroep. De titel optometrist is daarmee beschermd en men moet dus getoetst en bekwaam zijn om het vak van optometrist uit te voeren.

Wat doet een optometrist

Een optometrist kijkt net even verder naar de gezondheid van de ogen dan dat een opticien dat doet. Uiteraard kijkt een opticien bij de oogmeting ook vaak of hij/zij afwijkingen aan de ogen constateert maar een opticien heeft niet de skills die een optometrist wel heeft. De optometrist is dus de specialist op het gebied van het opsporen van oogziekten en door tijdig signaleren ook erger voorkomen.

Tegenwoordig werken ook steeds meer gerenommeerde opticiens samen met een optometrist. Oftewel, er zijn opticiens die hun eigen optometrist in huis hebben. Opticien Roermond is hier bijvoorbeeld een heel mooi voorbeeld van. Naast dat ze hun eigen, gespecialiseerde opticiens in huis hebben, is er ook een optometrist aanwezig. Dit is belangrijk omdat je zo de beste zorg in huis hebt.

Zonder verwijzing

Een optometrist is dus een specialist maar het grote voordeel van de optometrist is dat je geen verwijzing van de huisarts nodig hebt om hiernaartoe te kunnen. Je hebt dus zelf de mogelijkheid om bij een optometrist binnen te stappen als je vermoedt of wilt uitsluiten dat je een oogziekte of aandoening hebt. Fijn dat je daar niet apart voor naar de huisarts hoeft.

Een bezoekje aan de optometrist kan zeker geen kwaad. Je ogen zijn zeer kostbaar en daar moet je echt zuinig op zijn. Het is daarom ook altijd wel belangrijk om ervoor zorg te dragen dat je bij een goede opticien loopt. Jouw ogen verdienen kwaliteit.

 

https://www.heimingaben.nl/