Kennisruimte
Image default
Mode en Kleding

4 Redenen om te kiezen voor duurzame & ethische mode

De mode-industrie staat bekend als een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het maken van een bewuste keuze om te winkelen voor duurzame kleding en ethische merken zal een verschil maken voor de planeet en de mensen daarbinnen.

Hier zijn vier redenen waarom u misschien de overstap naar duurzame en ethische mode wilt maken…

1. Kwaliteit vermindert afval
Duurzame merken richten zich op kwaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen en afwerkingen die zowel duurzaam als milieuvriendelijk zijn. De kleding van fast fashion merken is niet gemaakt om lang mee te gaan – het doel is om je meer te laten kopen, dus waarom zou de focus liggen op het maken van duurzame kwaliteitskleding? Door te kiezen voor duurzame merken die kwaliteit bieden, kun je zowel je afval als de hoeveelheid kleding die je koopt verminderen (en daarmee ook geld besparen).

2. Je moet doen wat je zelf wil
Snelle mode draait om trends, maar we hebben al zo lang te horen gekregen wat we moeten dragen dat velen van ons vergeten zijn hoe onze eigen unieke stijl eruit ziet. Veel duurzame merken richten zich op het creëren van tijdloze stukken van hoge kwaliteit. Creëer je eigen persoonlijke stijl, neem afscheid van geldverspillende modetrends en draag kleding die jou weerspiegelt.

3. Het is beter voor de planeet
De snelle mode-industrie laat een enorme ecologische voetafdruk achter. Van de impact van de stortplaats en het elektriciteits- en waterverbruik tot de pesticiden en insecticiden die gebruikt worden bij de teelt van katoen en de chemicaliën die hun weg vinden naar de watervoorziening en die de gezondheid van de mensen in de toeleveringsketen aantasten, het is veilig om te zeggen dat snelle mode een reëel probleem is voor het milieu.

Door te kiezen voor duurzame mode en eerlijke kleding / biologische kleding kun je nee zeggen tegen het ondersteunen van de negatieve gevolgen voor het milieu die de mode-industrie veroorzaakt, en je eigen ecologische voetafdruk verminderen.

4. Het is beter voor mensen
De fast fashion heeft de kosten van de kleding laag gehouden ten koste van de lage lonen en voorwaarden in de ontwikkelingslanden. Door over te stappen op ethisch verantwoorde merken zorgt u ervoor dat de kleding waar u uw geld aan uitgeeft geen misbruik heeft gemaakt van arbeiders of kinderarbeid.