Kennisruimte
Image default
Vervoer en transport

Welk aanhangernet moet je kopen?

Heb je een aanhanger, of wil je een aanhanger huren. Dan is het goed om te kijken naar hoe je de spullen in de aanhanger gaat beschermen. In de titel van het artikel is het al benoemd, je hebt in veel gevallen een aanhangernet nodig. Er zijn mensen die touwen of spanbanden gebruiken, maar tegenwoordig staat er in de regels dat een aanhangernet nodig is. De vraag is nu wat voor een aanhangernetten zijn er te krijgen, en welke moet jij hebben. Om je op weg te helpen zijn de verschillende aanhangernetten verder in dit artikel benoemd, en wordt uitgelegd waar deze netten ideaal voor zijn.

Waarom is een aanhangernet zo belangrijk?

Ten eerste is het sinds 2007 verplicht om bij het gebruik van een aanhanger een aanhangernet te gebruiken. Het net is niet nodig voor grote objecten, zoals meubels als banken of kasten. Hier kan je spanbanden voor gebruiken. Een aanhangernet is bedoeld voor het vervoeren van losse lading. Losse lading kan van alles zijn. Onder losse lading vallen spullen die uit de aanhanger zouden kunnen vallen. Denk aan kleine meubels of tuinafval. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat de lading in de aanhanger niet eruit kan vallen. Als je dit goed doet dan zal het allemaal vast goed komen. Naast de verplichting zijn aanhangernetten ook makkelijk en handig in gebruik. Deze netten zijn speciaal bedoeld voor een aanhanger en kan je makkelijk vast maken aan de aanhanger. De aanhanger heeft plekken waar je het net aan vast kan haken. Ook is hebben de netten gaten waardoor je makkelijk over uitstekende meubels kan doen. Ook is het een groot voordeel dat deze netten niet snel slijten en dus jaren mee gaan.

Soorten aanhangernetten

Je kan twee soorten aanhangernetten krijgen. Een fijnmazig aanhangernet en een grofmazig aanhangernet. Mazig of mazigheid staat voor de maaswijdte. Dit houdt in hoeveel de afstand is tussen de weefsels van het net. Bij grofmazig zit daarom veel afstand tussen de weefsels, dus grotere gaten in het net. Dit aanhangernet laat lucht, vuil en natheid toe, deze netten zijn vooral bedoeld voor grotere spullen, zoals stoelen of andere meubels. Een fijnmazig aanhangernet heeft minder afstand tussen de weefsels en beschermd bepaalde producten dus beter tegen slechte weersomstandigheden. Ook zijn deze netten beter voor het vervoeren van afval, zoals tuinafval, bouwafval of grof vuil.

Hoe gebruik je een aanhangernet?

Een aanhanger is, zoals eerder al gezegd, makkelijk in gebruik. Eerst moet je de aanhanger vullen met de spullen, en dan werp je het aanhangernet over deze spullen heen. Zorg hierbij er wel voor dat het net over de hele aanhanger is verspreidt en dat het vast is gemaakt aan de bevestigingshaken. Deze bevestigingshaken kan je vinden aan de zijkanten van de aanhanger. Zorg ervoor dat het net goed vast zit, want je wil natuurlijk ongelukken en boetes voorkomen.