Kennisruimte
Image default
Industrie

Wat is noppenfolie? – verpakkingen uitgelegd

Wist je dat noppenfolie samen met karton het meest gebruikte verpakkingsmateriaal ter wereld is? Toch weten de meeste mensen er verrassend weinig van. Noppenfolie is een geweldig product dat voor talloze toepassingen gebruikt kan worden en er zijn veel verschillende varianten op de markt. Ontdek de veelzijdigheid van noppenfolie en misschien vind je hieronder wel het antwoord dat pas bij de toepassing waar je naar op zoek was!

Het materiaal van noppenfolie

Standaard noppenfolie is gemaakt van LDPE. Dit is, samen met HDPE, de meest gebruikte plasticsoort ter wereld. Dit materiaal is soepel genoeg om bij het verpakken van producten flexibel om alles heen te passen. Tegelijkertijd is het taai genoeg om genoeg bescherming te bieden tegen krassen en stoten. Noppenfolie bestaat uit twee lagen. De eerste laag is glad en de tweede laag bevat de luchtbellen waar noppenfolie zijn naam aan dankt.

Waar gebruiken we noppenfolie voor?

De meest bekende toepassing van noppenfolie is natuurlijk voor het verpakken van spullen. Postpakketjes zitten vaak in een beschermende laag noppenfolie en ook veel post die via de brievenbus wordt bezorgd zit vaak in een speciale noppenfolie envelop.

Isoleren met noppenfolie

Maar er zijn nog veel meer toepassingen voor noppenfolie. Zo wordt het als goedkoop isolatiemateriaal gebruikt. Met name in kruipruimtes en op zolders wordt het veel gebruikt. Het neemt niet teveel plek in, is waterdicht en isoleert uitstekend!

Harde noppenfolie

Daarnaast wordt een speciale, harde soort noppenfolie gebruikt voor het isoleren van de buitenmuren van kelders of voor het maken van een werkvloer bij bouwprojecten. Een aangepaste variant daarvan wordt gebruikt om zwembaden af te dekken.

Speciale soorten noppenfolie

Noppenfolie is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo is er een variant met schuim verkrijgbaar voor nog meer bescherming tegen schokken en stoten. Ook noppenfolie met een aluminium laag is populair omdat je dit als radiator- of isolatiefolie kunt gebruiken. De reflecterende aluminium laag kaatst de warmte terug de woning in waardoor je minder hoeft te stoken.

Nog een aparte vorm van noppenfolie is zogenoemde biobased noppenfolie. Deze noppenfolie is een stuk beter voor het milieu omdat minstens 60% van de LDPE gemaakt wordt van suikerriet. Dankzij nieuwe technologieën is het mogelijk om de stengels van suikerriet te verzamelen, vermalen en te verwerken nadat de suiker eraan onttrokken is. Zo hoeft er geen extra suikerriet verbouwd te worden, het afvalproduct dat bij de productie van rietsuiker overblijft vormt de basis voor de noppenfolie. Super milieuvriendelijk dus!