Kennisruimte
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een olijfboom?

Olijfbomen zijn eigenlijk een boomsoort die Olea europaea heet, kortweg de olijfboom. Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen, die allemaal uitgroeien tot een grote, vlezige vrucht met een dikke, donkergroene huid en een bruine, glanzende binnenkant. Afhankelijk van het ras wordt de olijfboom zes tot vijfentwintig meter hoog, met een vergelijkbare stamdiameter. De bladeren van deze bomen vormen een dicht, donkergroen bladerdak dat de vruchten eronder beschaduwt en een habitat vormt voor een aantal dieren, waaronder vogels en insecten, die ervan afhankelijk zijn voor hun voedsel.

Hoe snoei je een olijfboom?

Er zijn verschillende manieren om een olijfboom te snoeien, afhankelijk van je ervaring. Als het een jonge boom is, is de eenvoudigste manier om hem te snoeien de takken ongeveer een meter van de stam af te snijden, waarbij je de eerste twee of drie takken eruit haalt. Bestudeer de stam van de boom en je ziet de belangrijkste takken die zich vanuit de stam vertakken. U wilt deze takken terugsnoeien tot een paar centimeter lang en alleen aan de buitenkant van de boom, niet aan de stam. Zo blijft de boom gezond en kan hij uitgroeien tot een mooie, volgroeide boom. Naarmate de olijfboom ouder en groter wordt, kunt u hem nog verder terugsnoeien of een techniek toepassen die geënt trainen wordt genoemd. Bij het enten worden alle takken aan één kant van de stam verwijderd en wordt een nieuwe tak gemaakt met dezelfde lengte en vorm als de oorspronkelijke tak. Vervolgens verbindt u de twee nieuwe takken met elkaar met een takentape.

Verzorging van uw olijfboom

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van je olijfboom. Eerst en vooral zijn olijfbomen graag binnen. Ze groeien het best als ze binnen staan, uit de buurt van regen, sneeuw, wind en extreme temperaturen. In dit scenario kunnen olijfbomen buiten worden gekweekt op een zonnige, warme patio of tuinplek. Omdat het zulke pietluttige planten zijn, wordt het kweken in een kas afgeraden.

Populaire en zeldzame olijfsoorten

  • De meest populaire olijfsoort zijn de Californische olijven. Deze olijven worden geteeld in het warme klimaat van Californië, waar ze elk jaar eind februari en maart worden geoogst. Het ras wordt “zwart” genoemd vanwege de inktzwarte huid en het vette olijfvlees. Het vruchtvlees moet worden geperst om de olie te extraheren, want het is te bitter om rauw te eten. De smaak van de olie is zeer mild en geeft geen prikkelend gevoel in de mond na consumptie.
  • Andere populaire olijven zijn de Italiaanse olijven, met een donkergroene schil en lichter, geelgroen vruchtvlees. De olijf is zeer smakelijk en wordt in verschillende keukens gebruikt.
  • De zeldzaamste olijfsoort is de olijf bracciole, of “armpjes”. Dit ras kan alleen worden geteeld in de meest noordelijke regio’s van Italië, waar de Middellandse Zee niet zo warm is als in andere gebieden. Deze olijven zijn wit en hebben zeer kleine, dunne armpjes op de vrucht. Ze zijn zeer moeilijk te vinden en duur om te telen.

Conclusie

De olijfboom is een zeer interessante en unieke plant die zijn naam dankt aan de vrucht die hij voortbrengt. Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen, afhankelijk van het klimaat waarin ze worden gekweekt en de smaak van de vrucht zelf. De olijfboom is gemakkelijk te verzorgen als je eenmaal weet wat je moet doen. Als u een olijfboom binnenshuis kweekt, zorgt u ervoor dat hij goed wordt verzorgd en beschermd tegen zware weersomstandigheden. Hij gedijt ook goed als hij buiten in een zonnige, warme omgeving wordt gekweekt.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken