Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Waarop moet je letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets?

Waarop moet je letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets?

Kies tegenwoordig bijna alle specifieke e-bikefabrikanten, en het is waarschijnlijk dat ze minstens één vouwfiets in hun assortiment hebben. Vouwfietsen zijn een van de meest gewilde soorten e-bikes op de markt op dit moment, maar met zoveel opties, hoe kom je erachter welke de juiste is voor jou? Wij zijn hier om je daarbij te helpen.

We hebben opvouwbare e-bikes geëvalueerd op basis van een aantal belangrijke criteria:

  • Waarde: Waarde staat vaak hoog in het vaandel bij iedereen die op zoek is naar een elektrische vouwfiets. Dus, wat krijg je voor je geld? Voelt de kleine elektrische fiets solide en goed in elkaar gezet aan, of is hij een beetje goedkoop? Wordt hij geleverd met extra’s en kwaliteitsonderdelen?
  • Actieradius en snelheid: Hoe ver en hoe snel je met je elektrische vouwfiets kunt rijden is meestal de eerste vraag die iedereen stelt over een elektrische vouwfiets. Maar er is meer voor een goede elektrische vouwfiets dan alleen bereik en vermogen. We willen er zeker van zijn dat de motor veilig is en dat de snelheid past bij het ontwerp van de kleine elektrische fiets en de primaire gebruikersgroep.
  • Hoe goed is hij op te vouwen?: Een metalen (of koolstofvezel) elektrische vouwfiets vouwen is eigenlijk een vrij moeilijke taak. In feite neem je een fietsframe – iets dat sterk en stijf moet zijn – en breek je het doormidden. Het vouwmechanisme moet dus stevig en veilig zijn. Bovendien moet het ook functioneel en gebruiksvriendelijk zijn.
  • Onderdelen en extra’s: Zoals we hierboven al zeiden, zijn fietsen in deze categorie meestal aan de goedkopere kant van het spectrum (enkele uitzonderingen daargelaten). Maar goedkoop hoeft niet te betekenen dat je kwaliteit opoffert. Is de kleine elektrische fiets nog steeds voorzien van goede onderdelen en extra’s zoals bagagedragers, verlichting en spatborden?
  • Is de fiets logisch?: Bij sommige fietsen lijkt het alsof de fabrikant de vouw meer voor de nieuwigheid dan voor de functie heeft gemaakt. Het is moeilijk om bedrijven dat kwalijk te nemen, vooral omdat opvouwbare e-bikes nu zo in de mode zijn. Als een fiets opvouwbaar is, willen we er zeker van zijn dat hij opgevouwen kan worden met een doel.

Veelgestelde vragen

Heb ik schijfremmen nodig?

Elektrische fietsen rijden meestal met een hogere snelheid dan hun niet-e broers en zussen, en daarom is stopkracht belangrijk. De lichtere modellen hebben velgremmen, maar de zwaardere modellen kiezen terecht voor schijfremmen.

Als je op het droge fietst, zou een velgrem met degelijke remblokken moeten volstaan, maar als het vermogen om snel te stoppen voor jou een belangrijke factor is, of als je op nat wegdek rijdt, dan kun je misschien beter voor schijven kiezen.

Zijn opvouwbare elektrische fietsen licht?

Zoals bij elke brede vraag is het antwoord tot op zekere hoogte dat varieert. Ze zullen echter merkbaar zwaarder zijn dan fietsen zonder accu. Als uw woon-werkverkeer meerdere trappen omvat, let dan goed op het gewicht. Tijdens het fietsen zal het niet veel uitmaken, maar als je met een lamme arm naar je bureau gaat en je niet eens meer een koffie naar je lippen kunt tillen van het gesjouw met je nieuwe kleine elektrische fiets, zul je snel op zoek gaan naar een alternatief.

Hoeveel versnellingen hebben opvouwbare eBikes?

Geen van de fietsen in deze lijst is ontworpen om bergtoppen te beklimmen; stedelijke mobiliteit vereist meestal een kleiner versnellingsbereik om duurzaamheid toe te voegen. Sommige hebben een naafversnelling, andere een meer traditionele setup, maar in alle gevallen zal uw vermogen om hellingen te beklimmen drastisch worden verbeterd door de toevoeging van een motor (als u niet vergeet hem op te laden).

Zijn opvouwbare elektrische fietsen de moeite waard?

Dit hangt echt af van hoeveel je hem gaat gebruiken. Wees eerlijk over het aantal auto- of treinritten dat u ermee kunt vervangen, en voeg daar wat tijd voor onderhoud aan toe, dan krijgt u een redelijk idee van hoeveel geld u op jaarbasis kunt besparen.

Vermenigvuldig dit met hoe lang je de kleine elektrische fiets waarschijnlijk zult gebruiken in jaren en je hebt iets dat in de buurt komt van een totale kostenverrekening. Dit is echter een zeer brede benadering, en houdt geen rekening met niet-financiële overwegingen zoals het plezier dat u beleeft aan het rijden, of het feit dat u er gewoon graag een wilt.

Lees ook over een elektrische fietspomp!