Kennisruimte
Image default
Industrie

Unieke verloren was techniek geschikt voor precisie gieten

 

In de wereld van gieterijen is er een unieke techniek die bekend staat als de “Verloren Was Techniek”. Deze techniek wordt gebruikt om precieze gietstukken te maken voor verschillende industrieën, van de lucht- en ruimtevaart tot de auto-industrie. We leggen uit wat de verloren was techniek precies inhoudt en waar je het voor kunt gebruiken

Wat is de verloren was techniek?

De verloren was techniek is een gietproces waarbij een mal wordt gemaakt door een wasmodel in een keramische schelp te bedekken. De was wordt vervolgens gesmolten, waardoor er een holte in de keramische schelp ontstaat die de exacte vorm van het wasmodel heeft. Deze holte wordt vervolgens gevuld met gesmolten metaal om het gewenste gietstuk te creëren.

Hoe werkt de verloren was techniek?

De verloren was techniek is een complex proces dat verschillende stappen omvat. Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van de techniek.

  • Creëren van het wasmodel: Om te beginnen wordt het gewenste gietstuk gemaakt als een wasmodel. Dit model wordt gemaakt met behulp van een wassnijmachine of handmatig gesneden met behulp van een wasstaaf.
  • Coating met keramiek: Het wasmodel wordt vervolgens bedekt met een keramische coating om een keramische schelp te vormen. Deze coating wordt meestal in verschillende lagen aangebracht om ervoor te zorgen dat de schelp stevig genoeg is.
  • Was verwijderen: Nadat de keramische coating is uitgehard, wordt de was uit de keramische schelp verwijderd. Dit wordt gedaan door de keramische schelp in een oven te plaatsen en de was te smelten.
  • Gieten van het metaal: Nadat de was uit de keramische schelp is verwijderd, wordt de holte die overblijft gevuld met gesmolten metaal. Dit wordt meestal gedaan door het metaal in een speciale oven te smelten en vervolgens in de holte te gieten.
  • Afkoelen en verwijderen van de keramische schelp: Nadat het metaal is afgekoeld, wordt de keramische schelp gebroken en verwijderd om het uiteindelijke gietstuk te onthullen.

 

Voordelen van de verloren was techniek

De verloren was techniek biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere gietprocessen. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen.

  • Precisie: De verloren was techniek maakt het mogelijk om zeer precieze gietstukken te maken. Dit komt doordat het wasmodel tot in de kleinste details kan worden bewerkt voordat de keramische schelp wordt gevormd.
  • Complexiteit: De verloren was techniek maakt het mogelijk om zeer complexe vormen te gieten. Dit komt doordat de keramische schelp de exacte vorm van het wasmodel heeft, waardoor zelfs de meest complexe vormen kunnen worden gereproduceerd.
  • Afwerking: De verloren was techniek levert gietstukken op met een uitstekende afwerking. Dit komt doordat de keramische schelp een zeer glad oppervlak heeft, waardoor het metaal gelijkmatig en zonder luchtbelletjes kan stollen.
  • Materialen: De verloren was techniek kan worden gebruikt voor een breed scala aan materialen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium, koperlegeringen en zelfs titanium. Dit maakt het mogelijk om gietstukken te produceren voor verschillende industrieën en toepassingen.

Toepassingen 

De verloren was techniek wordt gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie, de medische industrie en de kunstindustrie.

In de lucht- en ruimtevaart wordt de verloren was techniek gebruikt om onderdelen te produceren voor vliegtuigen en ruimtevaartuigen, zoals turbinebladen en onderdelen voor raketmotoren. Deze onderdelen moeten zeer precies worden geproduceerd en mogen geen defecten of onvolkomenheden vertonen om veilig te kunnen worden gebruikt.

In de auto-industrie wordt de verloren was techniek gebruikt om onderdelen te produceren voor motoren, transmissies en ophangingen. Deze onderdelen moeten ook zeer precies worden geproduceerd om de prestaties van het voertuig te optimaliseren.

In de medische industrie wordt de verloren was techniek gebruikt om implantaten en prothesen te produceren. Deze moeten niet alleen precies worden geproduceerd, maar ook biocompatibel zijn, zodat ze veilig in het menselijk lichaam kunnen worden geïmplanteerd.

In de kunstindustrie wordt de verloren was techniek gebruikt om sculpturen en beeldhouwwerken te produceren. Deze kunstwerken kunnen zeer complex zijn en moeten vaak worden gereproduceerd in verschillende maten.