Kennisruimte
Image default
Vervoer en transport

Massaal telefoongebruik door pubers in het verkeer

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om tijdens het fietsen een mobiele telefoon vast te houden. Muziek luisteren en handsfree bellen mag nog wel. Wel moet het volume laag staan zodat je de geluiden in de omgeving nog hoort. Je mag je telefoon wel gebruiken tijdens het fietsen als deze in een houder zit. Kijk dan ook meteen naar Samsung S20 Plus telefoonhoesjes die tegen een stootje kunnen. Een dergelijk verbod is er niet voor niets. Niet alleen volwassenen gebruiken hun telefoon in het verkeer, maar ook pubers doen dit. Het telefoongebruik door pubers in het verkeer is de laatste jaren enorm gestegen.

Gevaren van telefoongebruik in het verkeer

Voorafgaand aan het telefoonverbod in 2019 zijn er verschillende campagnes geweest om mensen bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer. Veel pubers denken dat ze in het verkeer ook nog wel even een appje kunnen versturen. Dat levert gevaarlijke situaties op en in het ergste geval leidt dit zelfs tot ongelukken. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er jaarlijks vallen door afleiding in het verkeer, maar men gaat ervan uit dat dit aantal de laatste jaren gestegen is door het mobielgebruik in het verkeer. Pubers appen meer dan dat ze bellen en dat heeft een nog nadeliger effect op het fietsgedrag.

Bewustwording onder jongeren

Om jongeren bewuster te maken van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer is er een campagne gestart samen met rapper Snelle. Hij heeft het nummer Smoorverliefd uitgebracht met een bijbehorende videoclip. Het nummer vertelt het verhaal over twee tieners die niet meer samen zijn vanwege een ongeluk. Ook is er een app geïntroduceerd, vergelijkbaar met de AutoModus app. Deze gratis app, PhoNo, moet jongeren helpen om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen.

https://www.casimoda.nl/samsung/samsung-galaxy-s20-plus-hoesjes/