Kennisruimte
Image default
Startpaginas

Maak kennis met je eerste Rijles

Hoe gaat een eerste rijles?

Bij Rijschool Delft noemen ze jouw eerste rijles altijd een proefles. De instructeur gaat eerst eens even met de leerling babbelen, je krijgt daarna wat instructies en dan ga je gewoon een lekker stuk rijden of je gaat op een leeg terrein koppelen en schakelen oefenen. Niets geks dus en gewoon lekker kalm aan.

Bang dat er iets fout gaat?

Misschien ben je bang dat je vol tegen een stoep of gevel aanrijdt. Je hoeft hier echt niet bang voor te zijn. De instructeur zit naast je, en grijpt direct in als je iets fouts doet, daar is de instructeur voor. Niet alleen jij hebt een set pedalen, de instructeur heeft het ook. Moet er inneens geremd worden, dan dat de instructeur dit. Je hoeft je dus nergens zorgen om te maken. In de meeste gevallen is de instructeur je voor. Mocht er wel een ongelukje gebeuren om een of andere reden, dan ben je gewoon verzekerd. Er zijn ook rijscholen die de cursist een contract laat ondertekenen waarin de cursist opdraait voor evt schade. In dat geval zal ik zeker niet zomaar een contract ondertekenen tenzij je goed de voorwaarden van de rijschool door leest.

Wees niet bang dat je de auto niet onder controle hebt, de instructeur zal in het begin het meeste werk doen zoals het helpen met koppelen en schakelen, waardoor jij je alleen zorgen hoeft te maken om de makkelijke dingen en proberen de auto in controle te houden.

De snelweg op

Aangezien je de auto meestal nooit binnen vijf minuten onder de knie hebt, hoef je niet bang te zijn om in de eerste rijles op de autosnelweg te gaan rijden. Dit gebeurt pas als je al een aantal lessen hebt genomen en als je de besturing van de auto onder de knie hebt.
Ook al rijd je de snelweg op dan hoef je niet bang te zijn. Ook dit is iets waarmee je moet beginnen en aan moet wennen. Gewoon proberen goed om je heen te kijken en zorgen dat je mee gaat met het verkeer en proberen goed te handelen als je zeker bent van je zaak. Doe je dit, dan komt het voor de rest wel goed.

Wat is de juiste kleding tijden het rijden?

Het lijkt eigelijk wel logisch, maar trek de kleding aan waarin jij je goed voelt en gemakkelijk in kan bewegen. Trek geen kleding aan die je in de weg kan zitten. Hetzelfde geld ook voor je schoenen. Trek geen grote schoenen of hakken die uit kunnen vallen, sneakers zijn wel prima. Het lijkt me niet handig om met slippers aan te gaan rijden, aangezien deze af kunnen glijden en bijvoorbeel de pedalen en de remmen kunnen blokkeren.

Rijlesindicatie

Tijdens je eerste rijles is alles waarschijnlijk nog nieuw voor je. Sommige leerlingen voelen zicht direct al thuis achter het stuur, maar voor de meeste is het een flinke leerproces. Na afloop van je eerste rij of proefles word er een indicatie gegeven van hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zou moeten hebben voordat je kan afrijden. Het gemiddelde aantal rijlessen ligt ongeveer rond de 40 rijlessen.

Een aantal tips voor de eerste rijles

Weest allereerst rustig en kalm als je in de lesauto zit. Door rustig en kalm te blijven heb je een goede overzicht en kan je de juiste beslissingen maken als je merkt dat je in paniek raakt. Geef het gewoon aan bij je instructeur zodat hij maatregelen kan nemen voor jullie veiligheid.
Probeer goed en gezond te eten voor je rijles. Dit zal ervoor zorgen dat jij je goed kan focussen, dit kan een grote impact hebben op je rijles.
Houd je ogen ook goed open tijden het rijden of als jij in de auto zit als bijrijder. Door steeds mee te kijken kan je zien hoe andere bustuurders handelen. Ook hier kan jij van leren.
Luister ook goed naar je instructeur. Hij zal tijden je rijlessen veel tips en instructies geven, dus volg deze goed op. Probeer dus ook veel vragen te stellen, als je iets niet begrijpt op snapt moet je het gewoon vragen.