Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Je hebt je laten testen op Corona: uitslag negatief

Stel je hebt je laten testen, of jezelf getest met de zelftest, en de uitslag is negatief. Dan weet je dus zeker dat je op het dat je getest werd niet besmet was door het virus. Het is niet meer nodig om thuis te blijven. Je kunt weer dingen doen als boodschappen doen en de hond uitlaten.

Ben je negatief getest en woon je samen met iemand die besmet is met COVID-19 en die nog in quarantaine zit? De eerst 5 dagen van de quarantaine moet je dan ook binnen blijven. Zitten jullie samen in quarantaine en ben je zelf na tot de 5e dag klachtenvrij? Laat je dan testen of test jezelf.

Blijkt uit de test dat je zelf niet bent besmet? Dan hoef je niet meer thuis te blijven. Wel moet je tot de 10e dag vanaf het contact met iemand die in quarantaine zit contacten met kwetsbare mensen proberen te vermijden. Natuurlijk moet je je ook blijven houden aan de in Nederland geldende algemene regels: hoesten en niezen in je elleboog, regelmatig je handen wassen en 1,5 meter afstand houden van mensen die niet bij jou in huis wonen.

Je hebt je laten testen: uitslag positief

Stel je hebt je laten testen, of jezelf getest met de zelftest, en de uitslag is positief. Dan moet je in isolatie gaan. Je moet dan dus thuisblijven. Je mag natuurlijk ook niet reizen of met vakantie gaan. Door in isolatie te blijven kun je andere niet besmetten. Je levert dus geen bijdrage aan de verdere verspreiding van het virus. Is de uitslag positief en ben je thuis? Dan ga je dus in thuisisolatie. Verblijf je in het ziekenhuis en is de uitslag positief? Dan ga je in het ziekenhuis in isolatie.

 

Huisgenoten moeten bij een test met een positieve uitslag ook thuisblijven

Heb je je laten testen of jezelf getest met de Corona zelftest? Is de uitslag negatief en heb je huisgenoten? Dan moeten die huisgenoten ook thuisblijven, ook als ze zelf klachtenvrij zijn. Huisgenoten moeten 1,5 meter afstand houden van degene die besmet is. Ook moeten ze zo min mogelijk met hem in eenzelfde ruimte verblijven. Ben je huisgenoot en heb je 5 dagen geleden voor het laatst contact gehad met de besmette persoon? Dan kun je je laten testen. Is de uitslag van de test negatief? Dan hoef je niet langer thuis te blijven.

 

Wil je niet naar een teststraat, maar jezelf testen, dan kun je online een Coronatest kopen en daarmee jezelf gaan testen. Het werkt heel simpel mocht je er nog niet mee bekend zijn. Bovendien zijn de testen een stuk vriendelijker dan de PCR test! De overheid is ze tevens aan het promoten.