Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Hoe ziet een cleanroom installatie eruit?

Cleanrooms zijn cruciale componenten in diverse high-tech industrieën, waarbij elk stofdeeltje grote gevolgen kan hebben. Maar hoe zet je zo’n gecontroleerde omgeving op? In dit artikel lees je over hoe een cleanroom installatie eruit ziet met alle stappen.

Stappen in een cleanroom installatie

  1. Planningsfase:

Voordat de eerste schroef wordt aangedraaid, begint de cleanroom installatie met een grondige planningsfase. Hier wordt rekening gehouden met de specifieke eisen van de sector, zoals de gewenste luchtkwaliteit en de grootte van de ruimte.

  1. Keuze van de locatie:

Het is essentieel om een locatie te kiezen die vrij is van trillingen en externe vervuilende stoffen. 

  1. Installatie van het HVAC-systeem:

Een van de belangrijkste componenten van een cleanroom is het verwarming-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC). Dit systeem regelt niet alleen de temperatuur en vochtigheid, maar zorgt ook voor constante luchtcirculatie door middel van gespecialiseerde filters.

  1. Montage van de wanden en het plafond:

Speciale materialen, vaak roestvrij staal of bepaalde kunststoffen, worden gebruikt om te voorkomen dat deeltjes uit de bouwmaterialen in de lucht komen.

  1. Installatie van de vloer:

Cleanroom vloeren zijn bestand tegen chemicaliën. Dit maakt ze makkelijk schoon te maken en minimaliseert het risico op contaminatie.

  1. Inrichting van de ruimte:

Alle meubels en apparatuur in een cleanroom moeten gemakkelijk te reinigen zijn en mogen geen deeltjes afgeven. Daarom zijn ze vaak gemaakt van roestvrij staal of andere niet-afgevende materialen.

Hoelang duurt een installatie?

Het installeren van een cleanroom is geen eenvoudige taak en de duur kan variëren afhankelijk van de grootte en specificaties. Een kleine, modulaire cleanroom kan binnen een paar weken worden opgezet, terwijl grotere, op maat gemaakte installaties enkele maanden in beslag kunnen nemen. Planning, goed projectmanagement en samenwerking tussen verschillende teams zijn essentieel om dit proces soepel en efficiënt te laten verlopen.

De toekomst van installaties

De technologie en behoeften van industrieën evolueren voortdurend, en daarmee ook de eisen aan cleanrooms. We kunnen verwachten dat de technieken voor de installatie van cleanrooms steeds beter en sneller worden. Zo kunnen ze voldoen aan de steeds strengere normen van cleanrooms.