Kennisruimte
Image default
Verbouwen

Hoe egaliseer je een vloer?

Voordat u een harde vloerbedekking installeert, moet u nagaan of uw ondergrond egaal genoeg is – en leren wat u moet doen als dat niet het geval is.

 

Wat voor vloer?

Om met succes een nieuwe vloer te kunnen leggen, moet u weten hoe u een vloer moet egaliseren. Licht hellende vloeren komen vaak voor in oudere huizen en baren huiseigenaren die nieuwe harde vloermaterialen willen installeren, zoals laminaat, keramische tegels of hardhout, zorgen.

 

Een aflopende vloer kan het gevolg zijn van een ongelijke vloer, of de vloer kan ergens in het midden zijn doorgezakt. Een scheve vloer hoeft niet te worden verholpen, maar lage of hoge punten moeten wel worden verholpen, zodat het oppervlak “vlak” en vlak is voordat een harde vloer wordt gelegd. Het repareren van een vloer die uit het lood staat en een vloer die niet vlak is, wordt simpelweg het egaliseren van een vloer genoemd. Lees verder om te weten te komen wat u moet weten over het egaliseren van een vloer voordat u dit project uitvoert.

 

Welk type vloer gaat u leggen?

Voordat u begint met het egaliseren van een ondervloer, is het belangrijk om te kijken naar het type vloer dat eroverheen gelegd zal worden. Elk vloertype heeft specifieke kenmerken die van invloed zijn op de installatie, en sommige vereisen meer finicky voorbereidend werk om ervoor te zorgen dat de afgewerkte vloer er geweldig uitziet.

 

Terwijl sommige vloerbedekkingen, zoals vinyl, wat meer vergevingsgezind zijn als het gaat om kleine variaties in de vlakheid van de ondervloer, vereisen stijve materialen meer toewijding bij de voorbereiding. Als een onbuigzame vloerbedekking wordt gelegd op een ondergrond die daalt of golft, kunnen er verschillende dingen misgaan. Zo kunnen laminaatplanken uit elkaar trekken en kunnen er kieren ontstaan tussen hardhouten planken.

 

Omdat keramische tegels niet kunnen buigen, kunnen ze gaan golven. Wanneer de rand van een tegel vaak hoger komt te liggen dan de rand van de aangrenzende tegel, vormt dit een “lip”. Het ongewenste effect is meer uitgesproken bij grotere tegels. Bij tegels van 2 inch vierkant merkt u misschien niets van een lipje als de vloer uit het lood ligt, maar bij grootformaat tegels zoals planken van 8 inch op 48 inch die zijn ontworpen om echt hout na te bootsen, kan aan één kant van een plank een flinke lip ontstaan.

 

Problemen met vloeren identificeren en oplossen

Het egaliseren van vloeren is een vrij eenvoudig doe-het-zelf project. Om onbevredigende resultaten met een harde vloer te voorkomen, leest u hier of, waar en waarom uw ondergrond ongelijk kan zijn en hoe u deze problemen kunt oplossen.

 

1. Lokaliseer oneffenheden.

De eenvoudigste manier om erachter te komen of uw vloer uit het lood ligt is de aloude knikkermethode. Laat een paar knikkers op verschillende plaatsen in de kamer op de vloer vallen en kijk hoe ze rollen. Als ze steeds naar dezelfde kant rollen, ligt die kant lager dan de rest van de vloer. Als ze naar andere delen van de vloer rollen en stoppen, zijn dat waarschijnlijk dips die je waarschijnlijk niet met het blote oog kunt zien. Hoge gedeelten van de vloer noemen we “heaves” en lage gedeelten noemen we “dips”.

 

Als u geen knikkers bij de hand hebt, kunt u met een waterpas van een meter of twee nagaan of er sprake is van een dip of golf. Plaats de waterpas op verschillende delen van de vloer en kijk of hij op alle plaatsen vlak ligt. Als er een gat ontstaat onder het midden van de waterpas, duidt dit op een lage plek. Als de waterpas heen en weer schommelt, is dat een teken van een hoge plek.

 

Gerelateerd: Dus, je wilt … een betonnen vloer egaliseren

 

2. Bepaal het onderliggende probleem.

Voordat u stappen onderneemt om een vloer te egaliseren, moet u erachter komen waarom de vloer niet vlak is. Het egaliseren van een vloer kan een doe-het-zelf project zijn of een klus voor professionals, afhankelijk van wat de oorzaak van het probleem is. Vaak resulteert ouderdoms-gerelateerde inklinking in een ongelijke vloer, waar u zich waarschijnlijk geen zorgen over hoeft te maken. In sommige gevallen kunnen problematische structurele problemen, waaronder funderingsproblemen, een gescheurde vloerbalk, een verrotte dorpelplaat (waar de balken op rusten), of een gedelamineerde ondervloer de oorzaak zijn van een ongelijke vloer.

 

Signalen dat het tijd is om de profs in te schakelen

In sommige omstandigheden is het beter om een bouwkundig ingenieur in te huren om het type en de omvang van een structureel probleem vast te stellen en het probleem op te lossen voordat de vloer wordt geëgaliseerd. Schakel een professional in als u een van de volgende zaken onder de vloer ziet wanneer u de conditie van de balken en draagbalken controleert:

 

De balken lijken verrot, gebarsten of gebroken

Termieten schade

Scheuren in de funderingsmuren

 

Op zoek naar een prof? Check ook: Vloer egaliseren

https://www.egaliseer.nl/