Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Help de vogels in jouw tuin met hun nestje

Help de vogels in jouw tuin met hun nestje

Het broedseizoen van de vogels is in volle gang. Al vanaf begin maart zijn vogels op zoek naar een fijn, beschut plekje om hun nest te bouwen en van maart tot en met juli is het tijd voor de vogels om op hun eieren te broeden. De temperaturen lopen die maanden op en de jongen worden in het voorjaar geboren. Lijkt het jou een mooie ervaring om zo’n vogelnestje in de tuin te hebben en het hele proces van begin tot eind mee te maken? Je kunt de vogels heel fijn ondersteunen door een aantal stappen uit te voeren. In dit blog nemen we je mee in de mogelijkheden. 

 

Zorg voor een veilige plek voor een nest

De vogels in jouw tuin gaan zelf op zoek naar een veilige plek om hun nestje op te bouwen. Je kunt hun zoektocht makkelijker te maken door ze een eind op weg te helpen. Dit kun je doen door zelf nesten te plaatsen in de vorm van een nestkastje. Het nestkastje is een kastje waar de vogels veilig hun nest in kunnen bouwen. Het is belangrijk dat het door jou gecreëerde nest wel voldoet aan de veiligheidseisen die vogels zelf ook aan de locatie van hun nest zouden stellen. Denk hierbij aan factoren als de plek van het nest, de omgeving, de veiligheid en de hoeveelheid voedsel in de buurt. Daarnaast kun je de vogels helpen door te zorgen voor genoeg materiaal waarmee ze in het nestkastje een nest kunnen bouwen. Materialen die de vogels hiervoor gebruiken zijn bijvoorbeeld takjes, bladeren, dennennaalden, modder en overige organische materialen.

 

Wat is dan een goede plek voor een nestkastje?

De plek waar je het nest neerhang zou een rustige plek moeten zijn. Vogels vinden het namelijk belangrijk om hun nest te bouwen op een rustige plek. Daarnaast mag het nestje niet in de brandende zon hangen en het liefst ook beschut zijn tegen regen en wind. Zo zorg je ervoor dat de natuur het nestje en de eieren niet beschadigd. Naast de natuuromstandigheden is het ook goed om rekening te houden met katten en andere roofdieren die eventueel aan de haal zouden kunnen gaan met de eieren. Wanneer je het nestkastje op een veilige plek hangt kun je de komende maanden heerlijk genieten van het prachtige proces van de broedende vogels en genieten van de jongen die uit hun eieren kruipen.

 

https://www.birdsupply.nl/