Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Handige tips na verlies

Handige tips na verlies

Als je een geliefde of dierbare verliest heeft dat impact op je leven. De tijd tussen het overlijden en de begrafenis is vaak een emotionele achtbaan met heftige gevoelens van verdriet. Maar ook na die periode kan het gemis en het verdriet erg hevig zijn. Vooral de feestdagen wordt de afwezigheid van de overledene extra sterk gevoeld.

Na het overlijden volgt in de regel binnen 7 dagen een uitvaart. Het helpt als dat goed en zorgvuldig gedaan wordt met veel inbreng van de nabestaanden. Als dat achter de rug is gaan mensen denken aan een gedenkteken, grafmonument  of urn. Een persoonlijke gedenksteen of misschien zelfs grafkunst kan troostrijk zijn. Hier staan mooie voorbeelden van originele en moderne Grafmonumenten

In de periode na het overlijden is steun van naasten gebruikelijk. Maar voor buitenstaanders gaat het gewone leven al vrij snel weer verder. In de waan van alle dag is er minder ruimte en begrip voor het verdriet van de ander. Soms wordt het zelfs als “lastig” ervaren. De bezoeken en telefoontjes worden minder frequent en er komt een moment dat “de wereld” vindt dat je verder moet met je leven, dat je over je verdriet heen moet stappen.

Meestal beseffen ze niet dat het verlies als een amputatie kan voelen. Een wond die misschien wel kan helen, maar het gemis zal nooit weggaan. Zeker wanneer je lange tijd samen hebt geleefd valt er wanneer je partner of kind wegvalt een gapend gat en een gemis dat nooit helemaal zal verdwijnen. Het dagelijkse gemis en stille verdriet kan tot eenzaamheid leidden. Eenzaamheid is slecht voor een mens en maakt gemis en verdriet intenser en nog lastiger om mee om te gaan en een plekje te geven. Of zoals een uitvaartverzorger ooit zei: Gemis verwerken? Afval dat verwerk je! Gemis dat moet je “doorleven”. Hieronder staat een serie tips die misschien kunnen helpen met dit “doorleven” van verdriet en eenzaamheid.

 

Tips tegen eenzaamheid

1. Erken je gevoel

Wat je niet hoeft te doen is je schamen voor je eenzaamheid. Weet dat je helaas niet de enige bent die last van eenzaamheid heeft. Onder mensen van alle leeftijden komt eenzaamheid voor. Een maatje, kind of geliefde verliezen vergroot emoties en gevoelens van eenzaamheid.

Het is heel normaal om eenzaamheid te ervaren als je je een naaste er niet langer is. Niet iets om je voor te schamen. Je mag er zijn en je mag een ander vragen om hulp. Hoe moeilijk ook zeg wat er in je leven is gebeurd en hoe dat je beïnvloedt en hoe je je hierdoor voelt. Besef dat buitenstaanders vaak niet op de hoogte zijn van wat er in jouw leven is gebeurd of wat er speelt. Het hoeft ook niet allemaal in 1x verteld te worden, je kunt er ook voor kiezen om dit met kleine stapjes te doen. Neem iemand langzaam aan in vertrouwen, dan leer je vanzelf of iemand je vertrouwen waard is.

Als je zelf anderen hulp aanbiedt maak je contact en raak je meer onder de mensen. Zelfs kleine gesprekjes en korte contacten kunnen lichtpuntjes in de dag worden die helpen tegen eenzaamheid.

 

2. Contact via Social Media

Er zijn lotgenoten die door een vergelijkbaar verdriet gaan. Via internet kun je (anoniem) in contact komen met mensen die herkennen waar jij mee zit. Er zijn speciale groepen op facebook en forums die gaan over verlies, rouwen en eenzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld op Facebook een groep die speciaal voor jonge weduwe is opgericht. Natuurlijk kun je je ook aanmelden bij forums of groepen die gaan over andere dagelijkse onderwerpen die jou interesseren.

Vertellen wat je dwarszit geeft je lucht en roept begrip van medestanders op. Met compassie luisteren naar en reageren op een ander kan de start van een vriendschap zijn. Luisteren en het tonen van compassie en mildheid openen nieuwe deuren.

 

3. Beelden & Kunstwerken

Een bestaande of nieuwe hobby oppikken geeft afleiding en levert in groepsverband nieuwe contacten op. Creatief bezig zijn met, woorden, verf, klei of textiel geeft je de mogelijkheid om expressie te geven aan je verdriet en eenzaamheid op een andere manier. Behalve afleiding en mooie kunstwerken geeft het nieuw inzicht en nieuwe contacten.

Creativiteit in de vorm van het creëren van een beeldhouwwerk, sculptuur of kunstwerk kan de herinnering als thema hebben. Of het nu een abstract, figuratief of gestileerd beeld wordt; het geeft expressie aan jouw gevoelens. Een modern kunstwerk zelf maken of als kunstopdracht laten uitvoeren als sculptuur in de tuin of beeldhouwwerk aan de entree van de woning is een toegevoegde waarde. Eigentijdse kunstwerken die een eerbetoon zijn gemaakt van moderne materialen als glas, inox (RVS 316)  en cortenstaal  zijn heel populair. Ook kun je je actief bemoeien met het ontwerpen van een kunstwerk ter nagedachtenis van of met het grafkunst monument. Door betrokken te zijn bij alle stadia van het gedenkteken werk je bewust toe aan de afronding van een fase in je leven. Vaak begint na het plaatsen van de grafsteen of het grafmonument een nieuwe periode.

 

 

4. nieuwe contacten

Misschien heb je het gevoel dat je er nog niet aan toe bent. Toch kan het beter zijn om voorzichtig weer anderen te gaan ontmoeten. Liefst in een informele situatie zoals vrijwilligerswerk of in een yoga of sportclubje. Niet alleen ga je je lichamelijk beter voelen doordat je conditie verbeterd of omdat een nieuwe hobby ontwikkelt, hoogstwaarschijnlijk ga je nieuwe mensen ontmoeten en levert ja dat leuke nieuwe contacten op.

5. Verstrooiing

Als een dierbare met wie je misschien wel lief en leed deelde overlijdt laat dat een gat achter. Het is niet ongebruikelijk dat je daarna gemis ervaart en zelf in een zwart gat kunt vallen. Soms helpt het dan om afleiding en verstrooiing te zoeken. Ben je een meer actief type dan kun je zelf ook nieuwe initiatieven helpen te ontplooien. Hoewel het misschien als een zware last zal voelen breng je dan wel zelf dingen in beweging. Niet alleen geeft het afleiding, het verplicht je ook tot handelen. Het maakt dat je bed uit moet, want men rekent op je. Het zorgt voor nieuwe contacten. Als je regelmatig iets in de agenda hebt staan geeft dat verstrooiing en nieuwe energie. Maak het niet te groot, het kan werkelijk van alles zijn. Van het opnieuw inrichten van je tuin, in het buurthuis actief zijn tot het een mooi herinneringsboek maken!

 

6. Wie schrijft die blijft!

Gevoelens en gedachten aan papier toevertrouwen helpt! Al eeuwen schrijven mensen dagboeken, brieven en gedichten. Je kunt alles opschrijven wat je maar wilt, jij bepaalt zelf wat je wel en niet door anderen laat lezen. Je zet je gedachten op een rijtje en drukt wat je voelt uit in woorden. Dat lucht op en geeft je verdriet een plaats.

Sommigen schrijven brieven naar hun dierbare als nog niet alles gezegd kon worden. Alles wat je toen niet kon of durfde te zeggen kun je alsnog in woorden uitdrukken. In de filmhuis film “About Schmidt” schrijft Jack Nicholson, als hoofdrolspeler al zijn gevoelens over zijn overleden vrouw, hun dochten en zijn eigen  leven in brieven die hij stuurt naar een fosterparents kind. Het is een bizar maar ook schrijnend beeld van een man die zijn verdriet een plekje probeert te geven.

Natuurlijk is dit maar een verhaal uit een film, maar het illustreert hoe schrijven helpt om zaken op een rijtje te krijgen en verdriet en eenzaamheid te accepteren..

Dit artikel wordt u aangeboden door Memorabel Grafmonumenten en Grafkunst

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/grafkunst/