Kennisruimte
Image default
Onderwijs

Goed voorbereid naar de centrale examens

Als het schooljaar vordert, komen de centrale examens ook steeds dichterbij. Dat zou op zich geen reden tot paniek hoeven zijn, maar toch kun je het idee hebben dat je na wilt denken over de beste manier van voorbereiden. Zeker als je weet dat je bij bepaalde vakken wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken, is nu het moment gekomen om je te gaan verdiepen in de opties die je hebt om de examenstof nog beter te kunnen beheersen.

Wanneer zijn jouw centrale examens?

De examens die je in het laatste jaar van de opleiding doet, zijn gezamenlijk bepalend voor de einduitslag. Dat betekent dat je niet alleen aan de centrale examens deelneemt, die voor iedere scholier in Nederland die dezelfde opleiding als jij volgt, van toepassing zijn. Je hebt ook te maken met schoolexamens en bij sommige opleidingen met een praktijkexamen. De schoolexamens worden per school ingedeeld. De data van de centrale examens zijn landelijk vastgesteld. Het is vervolgens van je soort opleiding afhankelijk, wanneer dat examen precies plaatsvindt. De centrale examens zijn overigens in drie tijdvakken in te delen. Het eerste tijdvak is het examen zelf, dat vindt meestal in mei plaats. Het tweede tijdvak is bedoeld voor de herexamens en die zijn meestal in juni. Onder het laatste tijdvak vallen de examens voor scholieren die om een bepaalde, geldige reden het eerste tijdvak hebben gemist. Deze examens worden in augustus afgenomen.

Een goede planning geeft meer kans op slagen

Sommige mensen presteren goed onder druk, maar het is een feit dat je met een goede voorbereiding, een hogere slagingskans hebt. Zorg daarom voor een goede planning en begin hier ook tijdig mee, zodat je ook genoeg tijd hebt om voor de centrale examens te gaan studeren. Door examens van vorig jaar te oefenen, bijvoorbeeld uit een examenbundel, wen je al aan de manier van vraagstelling en kun je ook direct zien waar je zwakke punten liggen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de centrale examens niet zo snel voor verrassingen komt te staan. Ook als je een herexamen hebt, kun je profiteren van het oefenen met oude examens. Of je maakt gebruik van de samenvattingen van de lesstof. Zo hoef je daar zelf niet aan te werken en kun je, met de tijd die je daarmee bespaart, je nog beter voorbereiden op de centrale examens. 

Voor ieder examenvak het juiste lesmateriaal

Omdat je waarschijnlijk niet voor ieder vak van de centrale examens extra ondersteuning nodig hebt, kies je alleen voor de vakken waar je moeite mee hebt. Dat kunnen de verschillende talen zijn waarvoor een examenidioom beschikbaar is en waarbij je in een speciale quiz je kennis en vaardigheid kunt testen. Voor exacte vakken als wiskunde en scheikunde zijn er syllabi beschikbaar met de specifieke examenonderwerpen en voor andere vakken krijg je ondersteuning aan de hand van video’s of profiteer je van tips die door vakdocenten worden gegeven. De examenbundels zijn voor de verschillende opleidingsniveaus beschikbaar, dus zowel voor het mbo, havo als het vwo. Op welke manier je ook het prettigst leert, met de juiste voorbereiding en ondersteuning wordt de kans van slagen alleen maar groter.