Kennisruimte
Image default
Eten en drinken

Gezond de zomer in

De dagen beginnen alweer langer te worden: de zon komt eerder op en gaat later ten onder. Er lijkt eindelijk een einde te komen aan de vervelende winterdepressie. Alhoewel het zomer wordt, betekent dit niet dat het zonnetje standaard zal schijnen (dus soms moet je toch even de wintersokken aandoen). Daarom is het des te belangrijker dat je aan jezelf werkt en gezond blijft. In deze blog lees je over tip waarmee jij gezond de zomer in gaat.

PS Ook voor de winterperiode zijn dit goede tips.

Gezond eten

Vaak wordt gezegd: je bent wat je eet. Het blijft ontzettend belangrijk dat je jouw lichaam de juiste voedingsstoffen levert. Eten is natuurlijk veel meer dan dat: het staat ook voor gezelligheid en een cultuur. Maar uiteindelijk is het essentieel dat jouw lichaam goed kan functioneren, wat alleen kan door middel van de juiste voedingswaren. Zorg dat 80 procent van je inname bestaat uit goede nutriënten en daarnaast is er altijd nog ruimte om jezelf te trakteren. De macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten blijven de basis. Door middel van variatie in je voeding zorg je dat de verhouding tussen deze nutriënten in balans blijft. Daarnaast is het van belang om ook micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen) binnen te krijgen.

Blijven bewegen

Naast gezond eten, is het belangrijk dat je in beweging blijft. Zorg dat je activiteiten vindt, die jij graag doet. Zo houd je het ook nog eens langer vol. Houd je van wandelen? Plan het dagelijks in. Houd je toch meer van een teamsport? Zoek dan een leuke vereniging bij jou in de buurt. Zoals je ziet, is het geen vereiste om te gaan fitnessen, puur omdat andere het doen. Denk aan je zelf en kies voor iets waar jij energie van krijgt.

Omring je met vergelijkbare mensen

Allereerst is het goed om voor jezelf jouw doelen op te stellen. Neem een schrift en schrijf op hoe jij jezelf het liefst over drie maanden, één jaar en vijf jaar ziet. Stel concrete en realiseerbare doelen op. Wanneer je dit voor ogen hebt, is het goed om bijvoorbeeld iedere ochtend een momentje voor jezelf te nemen en op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Zo creëer je een en al positiviteit in je hoofd, waardoor je gehele lichaam gezonder wordt. Vervolgens is het goed om je te omringen met mensen die vergelijkbare doelen en visies hebben. Mensen waarbij jij je niet hoeft te verantwoorden dat je een avondje op de bank wilt blijven liggen. Wanneer je dan zo’n avondje thuis blijft en op de bank ploft, zal je soms toch nog zomer dagen hebben waarbij je afvraagt of je niet de verwarming even moet aanzetten. Het liefst voorkom je die extreme stookkosten. Daarom is het goed om alsnog een warme fleece deken bij de hand te houden, voor zowel jezelf als jouw bezoek. Niet alleen lekker warm, maar ook ontzettend knus.