Kennisruimte
Image default
Zakelijk

Flexibele werkplekken – voordelen, nadelen en waar

Iets wat op zakelijk gebied al een geruime tijd hot-topic is, is het werken vanuit flexibele werkplekken. Een groot deel van de werkgevers was hier al van op de hoogte en deed er niks tot weinig mee, maar wegens de uitbraak van het COVID-19 zijn we ineens genoodzaakt om vanuit een flexibele werkplek aan de slag te gaan: thuis. In deze blog leggen wij je kort uit wat flexibele werkplekken precies zijn, wat de voordelen en de nadelen hiervan zijn en welke mogelijkheden er zijn om vanuit een flexibele werkplek te werken.

Wat is een flexibele werkplek?

Er zijn verschillende meningen over wat een flexibele werkplek nou eigenlijk echt is. De een vind dat een flexibele werkplek vanuit huis is, de ander in een café of lunchroom, terwijl er ook werkgevers en werknemers zijn die flexibel werken zien als een werkplek als een plaats in een bedrijf waarop iedere medewerker te werk kan gaan. Simpelweg geen vaste zitplaatsen, maar vrije plaatsen binnen een bedrijf. 

Voordelen flexibele werkplekken

Dat flexibele werkplekken prettig en erg fijn zijn om te werken weten we stiekem eigenlijk al een beetje, maar waarom is dat eigenlijk zo? Ten eerste bespaart het je werkgever een hoop kantoorruimte. Als je ongeveer 15-20 collega’s hebt die een x aantal keer per week werken, dan heb je elke dag wel genoeg aan 10-15 werkplekken. Als bureau’s leeg zijn, kan er constant worden gewisseld van plek en voelt iedereen zich prettig om op een plekje te zitten. Je bespaart hierdoor ook kosten, want je hoeft bijvoorbeeld minder computers en kantoorruimte te hebben. Een ander voordeel aan flexibele werkplekken (ook wel flexwerken genoemd) is dat medewerkers niet vastzitten aan een bureau en dus dezelfde omgeving. Door af te wisselen heb je meer contact met mensen die je anders niet zo snel zou spreken. Zo leer je meer mensen kennen en kun je jouw contacten een stuk meer uitbreiden. Een ander voordeel van een externe werkplek (lees: werkplek buiten het ‘reguliere’ kantoor) is dat het praktisch kan zijn. Wellicht is deze plek (café, lunchroom, vergaderlocatie, kantoorruimte) dichter bij je huis en heb je minder reistijd en het voordeel dat je werk kunt onderscheiden met privé. Geen rondrennende kinderen of die ene buurman die opeens elke dag in de tuin of aan het huis aan het klussen is. Heb je de volgende dag meetings in een andere stad? Ga daar in de buurt werken, des te sneller ben je bij je afspraak en heb je meer tijd om je optimaal voor te bereiden.

Nadelen flexibele werkplekken

Hoewel er meer voordelen aan flexwerken zit, zijn er ook een paar nadelen. Zo heb je minder privacy dan je normaal op je eigen kantoor hebt en kan het als minder persoonlijk worden ervaren. Jouw kantoor straalt toch nét iets meer identiteit uit naar je klant, maar als jij je charmes en karakter in de strijdt gooit moet het vast wel goed komen! Voorheen was het soms wel een probleem dat je ICT-afhankelijk bent (zoals Wi-Fi), maar tegenwoordig is dit zo goed geregeld dat dit vrijwel nooit meer een probleem vormt. 

Naast flexibel werken is het natuurlijk ook mogelijk om flexibel te vergaderen. Zo kun je op de meest prachtige locaties vergaderen en meetings houden met je team of klanten. Of het nu een vergaderlocatie Eindhoven, vergaderlocatie Brabant of Noord-Holland is, vrijwel elke plek biedt iets unieks. Kies voor een plek die inspirerend en rustgevend is (bijvoorbeeld De Ruwenberg) zodat alle aandacht gaat naar wat jij te zeggen hebt.

 

Kortom, flexibel is het nieuwe nu.