Kennisruimte
Image default
Tuin en buitenleven

Een olijfboom snoeien: De grondbeginselen van de verzorging van olijfbomen

Een olijfboom goed snoeien is niet zo moeilijk als het klinkt. Als je het eenmaal onder de knie hebt, wordt het een tweede natuur. Snoeien is belangrijk omdat het helpt om nieuwe scheuten aan te moedigen, die op hun beurt ruimte creëren voor lucht en licht om andere takken en het centrum van de boom te bereiken. Het vermindert ook het risico op ziekten door dode of zieke takken te verwijderen, die de infectie door de rest van de plant kunnen verspreiden. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het snoeien van een olijfboom, waaronder waarom je dat moet doen, wanneer je je olijfbomen moet snoeien, hoe je de verschillende delen van de boom kunt herkennen en hoe je ze correct moet snoeien voor een optimale groei.

 

 

Waarom een olijfboom snoeien?

Olijfbomen zijn planten met een lange levensduur, dus is het zinvol om ze zo dicht mogelijk te snoeien om nieuwe groei te stimuleren en ze te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Snoeien helpt ook de verspreiding van ziekten te voorkomen en helpt u meer oogst uit minder bomen te halen. Als u de olijfbomen goed verzorgt, kunt u de levensduur van uw boom met wel 30 jaar verlengen. U kunt ook uw opbrengst met maar liefst 40 procent verhogen door uw bomen in de juiste tijd van het jaar te snoeien en de juiste tijd te kiezen om te oogsten.

 

Wanneer snoeien?

Olijfbomen bloeien in het voorjaar en het meeste snoeiwerk moet in de wintermaanden gebeuren. Dit geeft de boom voldoende tijd om te genezen en minimaliseert het risico van infectie door snoeiwonden. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel, met name als u dood hout wilt wegsnoeien dat is aangetast door insecten of ziekten. U kunt dit soort hout het beste in de herfst verwijderen om verspreiding van een mogelijke bedreiging te voorkomen.

 

Hoe snoei je een olijfboom?

Begin met het verwijderen van dode of zieke takken. Dit kan met de hand of met een snoeizaag. Zorg ervoor dat u de messen na elke snede ontsmet om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Volg de “één derde regel” bij het snoeien van de takken van uw olijfboom. Met andere woorden, verwijder een derde van de takken aan elke kant van de boom en verwijder vervolgens een derde van de takken in het midden van de boom. Dit bevordert nieuwe groei, terwijl de algemene vorm van de boom behouden blijft.

 

Hoe herken je de verschillende delen van een olijfboom?

Hier zijn de belangrijkste gebieden van je olijfboom en hoe je ze moet snoeien. – Kroon: De kroon is het bovenste deel van de boom waar nieuwe takken en bladeren uit ontspruiten. Je moet alles boven de eerste vijf tot acht bladeren vanaf de basis van de boom snoeien. Dit bevordert nieuwe groei. – Stam: Je wilt de stam zo breed mogelijk houden om de rest van de boom te helpen ondersteunen. – Takken: U wilt ledematen terugsnoeien zodat ze ongeveer vier centimeter van de stam van de boom verwijderd zijn. Als de tak te lang is geworden, snoei hem dan terug tot op ongeveer 15 cm van de stam. Dit stimuleert de boom om meer energie te steken in de groei van nieuwe takken in plaats van te proberen grote takken te behouden. – Uitlopers: Uitlopers zijn scheuten die uit de stam groeien. Uitlopers bij olijfbomen worden ook wel waterscheuten genoemd. Uitlopers worden niet gesnoeid omdat ze uitgroeien tot nieuwe bomen.

 

Tips voor succesvol snoeien

– Desinfecteer uw messen altijd tussen de sneden door om te voorkomen dat ziekten of bacteriën van de ene op de andere tak worden overgebracht. – Begin bovenaan de boom en werk naar beneden. – Zorg ervoor dat er tussen elke tak ongeveer vier tot zes centimeter overblijft voor een goede luchtcirculatie en lichtinval. – Beperk het snoeien tot niet meer dan 20 procent van het totale bladerdek van de olijfboom. Dit voorkomt dat hij te schaars wordt om schaduw te bieden.

 

Conclusie

Olijfbomen zijn planten met een lange levensduur en kunnen tot 500 jaar oud worden, maar ze hebben veel aandacht en zorg nodig om die leeftijd te bereiken. Snoeien is een essentieel onderdeel van de verzorging en het onderhoud van olijfbomen. Zorg ervoor dat u uw bomen regelmatig snoeit om hun vorm te behouden, de groei te bevorderen en het risico op ziekten te verminderen. Om het meeste uit uw bomen te halen, moet u ze snoeien volgens hun groeipatroon. Als u bijvoorbeeld een treurvariëteit hebt, moet u die anders snoeien dan een boom met een struikachtig groeipatroon. Als u deze tips en instructies opvolgt, zult u geen problemen hebben met het snoeien van uw olijfbomen.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken