Kennisruimte
Vervoer en transport

De sneeuw is niet voor iedereen leuk

Gister en vandaag is er sneeuw gevallen. Voor veel kinderen betekent dit weer winterpret. Lekkere sneeuwballen gooien, een sneeuwpop maken of met z’n alle een ritje op de slee maken. De sneeuw geeft een kind mogelijkheden waar ze die ze normaal nooit krijgen. In Nederland ligt er als de kinderen geluk hebben een weekje sneeuw. Alles wat hierboven ligt is een uitzondering.

Sneeuw is voor kinderen leuk, maar niet iedereen kan genieten van deze bevroren vorm van neerslag. Het brengt namelijk nogal wat schade aan de Nederlandse infrastructuur. De Ns rijdt met een aangepast dienstregeling, omdat er wisselstoringen zijn en wissels bevriezen en niet naar functioneren behoren. 

Maar de grootste problemen ontstaan op de weg. Bevroren wegen, ongelukken en wegglijdende auto’s resulteren in kilometers file en eindeloze vertragingen. Het is belangrijk dat je zo goed mogelijk voorbereid op weg gaat. Als je geen winterbanden hebt raad ik het ten strengste af de weg op te gaan. Hiernaast moet je ervoor zorgen dat je goed zicht hebt door te beschikken over een krabber. Je wilt niet dat de sneeuw op je ruit vast vriest en je vervolgens moet wachten totdat de zon gaat schijnen.

Als je in een groot voertuig rijdt zoals een bakwagen, een vrachtwagen of een bus raad ik het aan om online te kijken of er een achteruitrijcamera te koop staat. Zo’n achteruitrijcamera waeco geeft je inzicht in het verkeer en zorgt ervoor dat je altijd goed kan zien wat er achter je gebeurd. Als het sneeuwt is dit belangrijker dan dat je misschien denkt. Auto’s hebben moeite met remmen en glijden vaker door. Je wilt als bestuurder kunnen participeren op de situaties die achter je ontstaan, maar dan moet je wel weten wat er achter je gebeurd. 

Op deze manier zorg je ervoor dat je goed en veilig thuis komt. Het duurt misschien wat langer, maar beter laat thuis komen dan niet thuis komen.

https://www.vanzwitserland.nl/