Kennisruimte
Image default
Zorg

Alles wat je moet weten over hoogsensitiviteit

Mensen die hoogsensitief zijn extra gevoelig voor prikkels van buitenaf. Het kan hierbij gaan om prikkels zoals geluid en licht maar ook geuren en kleuren kunnen harder binnenkomen. Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je altijd op zoek wilt gaan naar de betekenis van dingen. Niet alles is echter altijd even betekenisvol en dit kan voor hoogsensitieve mensen lastig zijn om te accepteren. Dit kan alles kan erg vermoeiend zijn en dingen zoals het kijken van een film in de bioscoop kunnen een hele uitdaging vormen. Om beter met hoogsensitiviteit om te kunnen gaan kun je ervoor kiezen om hsp coaching te volgen.  

Zo weet je of jij hoogsensitief bent 

Wanneer je bekend bent met een aantal kenmerken van wat is hoogsensitiviteit kan het zo zijn dat je vermoed dat jij ook hoogsensitief bent. Een van de kenmerken waar hoogsensitieve mensen zich vaak in kunnen vinden is dat ze zich anders voelen dan de rest. Door online een test te doen kun je heel gemakkelijk een indicatie krijgen van of jij hoogsensitief bent. Deze tests zijn echter niet allemaal even nauwkeurig en kunnen daarom geen definitieve uitslag geven. Om er echt achter te komen of jij hoogsensitief bent kun je het beste in gesprek gaan met een therapeut. Het beste is hierbij om te kiezen voor iemand die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit.  

Overprikkeling bij mensen met hoogsensitiviteit  

Er zijn een aantal dingen waar je als hoogsensitief persoon mee te maken krijgt die lastig kunnen zijn om mee om te gaan. Het grootste probleem waar hoogsensitieve mensen mee te maken krijgen is dat ze erg gevoelig zijn voor overprikkeling. Dit komt omdat er overal waar je komt enorm veel prikkels zijn en deze prikkels dus harder binnenkomen bij hoogsensitieve mensen. Ook doen deze mensen er langer over om alle prikkels om zich heen te verwerken. Dit is dan ook de reden dat het als hoogsensitief persoon extra belangrijk is om genoeg tijd voor jezelf te nemen. Wanneer iemand overprikkeld is kan dit al snel leiden tot irritaties.  

Misverstanden met betrekking tot hoogsensitiviteit  

Een van de veelvoorkomende misverstanden over hoogsensitiviteit is dat mensen die hoogsensitief zijn zich niet dapper kunnen opstellen. Een van de redenen hiervoor is dat hoogsensitieve mensen zich wat vaker zullen terugtrekken. Ook is het belangrijk om je te beseffen dat hoogsensitiviteit niets te maken heeft met met autisme of een trauma. Deze verwarring kan ontstaan omdat deze mensen ook de neiging hebben om meer op zichzelf te zijn en zich sneller terug te trekken. Daarnaast hebben deze mensen vaak last van hooggevoeligheid, dit is echter anders dan hoogsensitiviteit.  

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/