Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Alle soorten vlinderkleppen op een rijtje

Alle soorten vlinderkleppen op een rijtje

De vlinderklep is een van de meest toegepaste afsluiters bij verschillende toepassingen. Er is keuze uit vele merken en uitvoeringen aan vlinderkleppen. Dit kunnen concentrische, dubbel- of triple excentrische vlinderkleppen zijn en zowel handbediend als met elektrisch bediende- of Pneumatisch bediende aandrijving. Het kiezen van de juiste vlinderklep kan dan ook een echte opgave zijn. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze, daarom vindt u in deze blog alle ins en outs van elke soort vlinderklep.

 

De excentrische vlinderklep

De excentrische vlinderklep wordt vaak gebruikt wanneer een goede afdichting vereist is, bijvoorbeeld in (drink)watertoepassingen. De reden hiervoor is dat het ontwerp van deze klep een afdichting op de zitting creëert, zelfs bij een lichte scheefstand. Dit voorkomt lekkage. Bovendien kan dit type vlinderklep snel worden geopend en gesloten, wat hem ideaal maakt voor het regelen van de doorstroming.

 

De concentrische vlinderklep

De concentrische vlinderklep is het meest gebruikte type. Hij heeft een iets hoger prijskaartje dan de excentrische vlinderklep, maar de extra duurzaamheid maakt hem op lange termijn een lonende investering. De dubbele excentrische vlinderklep komt minder vaak voor, maar wordt vaak gebruikt in situaties waar een zeer nauwe afdichting nodig is, zoals in de voedingsmiddelenindustrie of chemische toepassingen. De drievoudige excentrische vlinderklep is de duurste optie, maar ook de sterkste en duurzaamste. Hij wordt vaak gebruikt in toepassingen met hoge druk of hoge temperatuur.

 

Handbediende vlinderklep

De volgende soort vlinderklep is de handbediende vlinderklep. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen externe krachtbron. Elektrisch bediende vlinderkleppen zijn duurder, maar bieden een hoger niveau van controle en  worden vaak gebruikt in geautomatiseerde systemen. Pneumatisch bediende vlinderkleppen zijn de duurste optie, maar bieden de hoogste mate van controle en worden vaak gebruikt in toepassingen met hoge druk of hoge temperatuur.

Bij het kiezen van een vlinderklep is het belangrijk om na te denken over de toepassing waarin hij zal worden gebruikt. Dit helpt om te bepalen welk type klep het meest geschikt is voor de taak. Als u vragen hebt over vlinderkleppen of hulp nodig hebt bij het selecteren van de juiste klep voor uw toepassing, neem dan contact met ons op. Wij bij Ebora helpen u graag verder. Ook in producten van Festo kunnen wij u voorzien.

 

https://ebora.nl/