Kennisruimte
Image default
Tuin en buitenleven

3 Tuinier tips: Laat uw tuin schitteren met deze eenvoudige snoeitechnieken

3 Tuinier tips: Laat uw tuin schitteren met deze eenvoudige snoeitechnieken

 

Als het om tuinieren gaat, is snoeien een beetje een kunst. Het gaat niet alleen om het terugsnoeien van planten – snoeien is veel meer dan dat. Snoeitechnieken zijn essentieel om je tuin gezond en bloeiend te houden. Snoeien helpt je ook om het meeste uit je tuin te halen door je te richten op specifieke gebieden en planten waar je het meest van houdt. Snoeien kan aanvoelen als een uitdagende taak, maar met deze eenvoudige tips zal je tuin er op zijn best uitzien!

 

Weten wat te snoeien en wanneer te snoeien

Als het op snoeien aankomt, is de algemene regel om alle dode, zieke of beschadigde stengels van je planten te verwijderen. Als een plant op een onhandige manier groeit, kan dit ook worden gecorrigeerd door te snoeien. Snoeien is een geweldige manier om bepaalde planten aan te moedigen om op een bepaalde manier te groeien. Door bijvoorbeeld de onderste takken van een hortensiaplant terug te snoeien, wordt de plant gestimuleerd om al zijn energie te steken in het produceren van bloemen! Snoeien is ook een goede manier om water te besparen als je een bijzonder dorstige plant hebt. Als je fruitbomen of bessenstruiken kweekt, is het belangrijk om ze te snoeien zodat ze niet te groot worden. Als ze jong zijn, moeten ze in een beperkte vorm worden gehouden, zodat ze gemakkelijk te oogsten zijn en niet te veel ruimte innemen. Naarmate ze groeien en vaster worden, kunt u ze weer terugsnoeien om ze klein te houden.

 

Boom snoeien

Het snoeien van bomen is een essentieel onderdeel van tuinieren. Het is een manier om de gezondheid en schoonheid van bomen en struiken te behouden zonder het gebruik van chemicaliën. Door te snoeien leidt de tuinman de energie van de boom naar de beste plaatsen voor groei en gezondheid. Bomen en struiken zullen ook meer vruchten en bloemen dragen als ze correct worden gesnoeid. Dit is hoe mensen een olijfboom snoeien: – Wanneer bomen snoeien? Het vroege voorjaar is de ideale tijd om uw bomen te snoeien, maar kan elk moment van het jaar worden gedaan. – Wat snoeien: Losse, ongeorganiseerde groei en gebroken of zieke takken moeten worden verwijderd. Takken die elkaar kruisen moeten worden verwijderd als ze niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd. – Grote takken verwijderen: Wanneer u grote takken snoeit, zorg er dan voor dat u het juiste gereedschap gebruikt. Een snoeizaag moet worden gebruikt voor takken met een diameter van meer dan 10 centimeter. – De juiste snoeibeitels:

 

Snoeien kan eng zijn, maar eenvoudig

Als u een struik of kleine boom snoeit, pakt u de tak tussen duim en wijsvinger vast, dicht bij het punt waar de tak uit de stam komt. Als de tak dik is, gebruikt u een stevige takkenschaar of zaag. Knip net boven een knop of knoest. De knop zal uitlopen en een nieuwe tak vormen. Als u boven een knop knipt, bent u er zeker van dat u nieuwe groei krijgt. Als u onder een knop knipt, zal de tak afsterven. Als u een grote boom snoeit, ga dan op een ladder staan en pak de tak vast met een stevige leren of canvas handschoen. Wikkel de tak om uw arm, zodat hij niet terug kan schieten en uw lichaam kan snijden. Zorg ervoor dat de tak goed ondersteund is voordat u begint te snoeien. Bij het snoeien geldt de regel dat u boven een knop snoeit. Als u onder een knop snoeit, is de kans groot dat u de tak doodt. Als u boven een knop knipt, is het mogelijk dat de tak zal uitlopen.

 

Snoeien van oleander

Oleander is een prachtige bloeiende plant die vaak als haag of borderplant wordt gekweekt. Oleander staat bekend als een giftige plant, dus moet uit de buurt van huisdieren en kinderen worden gehouden. Snoeien is niet essentieel voor oleander planten, maar kan worden gedaan om de meeste bloemen te stimuleren. Wanneer moet je een oleander snoeien? Oleander kan op elk moment van het jaar gesnoeid worden, maar de lente is het beste omdat de plant dan de tijd heeft gehad om te herstellen van de kou. Wat snoeien: Ongewenste groei terugsnoeien, of tot de grond terugsnoeien als de plant te groot is. Het is ook mogelijk om oleander te vermeerderen door stengelstekken.

 

Wees niet bang om uw snoeischaar te gebruiken

Als je een beginner bent, gebruik dan een snoeischaar in plaats van een snoeizaag. Die zijn veel veiliger en gemakkelijker te gebruiken. Een snoeischaar kan worden gebruikt voor kleinere takken met een doorsnede tot 1/2 inch. Als u een tak boven uw hoofd snoeit, zorg dan dat u een ladder of opstapje in de buurt hebt. Voor grotere takken gebruikt u een takkenschaar. Takkenscharen kunnen worden gebruikt voor takken met een diameter tot 1 inch. Ze zijn ook veiliger in gebruik dan een snoeizaag en gemakkelijker te hanteren.