Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Zijde Dekbed: 8 Tips Om Rekening Mee Te Houden

De 8 beste tips voor het kopen van hoge kwaliteit zijden

Een zijden dekbed moet aan een aantal eisen voldoen. Hieronder meer informatie over een zijden dekbed. 

 

1- Vermijd aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn

Het etiket op zijden dekbedden 

Sommige verkopers van zijden dekbedden maken gebruik van het gebrek aan kennis van de westerse consument over zijden dekbedden om bijna alles als een zijden dekbed te verkopen. Een zijden dekbed is echter meer dan een dekbed gevuld met zijde. Alle eigenschappen van een zijden dekbed hangen af van de keuze van de beste grondstoffen en een lang en zorgvuldig fabricageproces. Het goede nieuws is dat een kwaliteitsdekbed u niet alleen een onvergelijkbaar comfort zal bieden, maar ook veel langer zal meegaan.

 

 

2- Kiezen voor kwaliteit A, lange zijdevezels

De vulling van zijden dekbedden 

Klasse A is de beste kwaliteit zijde. Het vereist de selectie van de beste kwaliteit cocons die zich ontrollen in een lange, regelmatige draad. Een zijden dekbed met een vulling van klasse A is veel slijtvaster en is gelijkmatiger gevuld.

3- Het moet met de hand gemaakt worden zonder overstikken

Het rijgen van zijden dekbedden 

Overstikken wordt door sommige niet zo gewetensvolle detailhandelaars geprefereerd. In werkelijkheid houdt het de vulling van slechte kwaliteit op zijn plaats en creëert het koudebruggen. Een goed zijden dekbed moet dus met de hand worden gemaakt zonder overstiksels. Het traditionele fabricageproces houdt in dat de lange zijdevezels over meerdere diktes worden getrokken en gekruist, zodat de vulling lang luchtig en op zijn plaats blijft. Dit lange handmatige proces is de enige manier om een ademende vulling te produceren die de beste warmteregulatie biedt. Zoals u op de foto kunt zien, zijn de zijden dekbedden vastgenaaid om het omhulsel en de vulling te verstevigen zonder dat er overstiksels nodig zijn. Waarschuwing: Overgestikte dekbedden kunnen gevuld zijn met zijde van slechte kwaliteit of zelfs met zijdeafval dat schadelijke deeltjes kan bevatten.

 

 

4- Controleer op de aanwezigheid van een ritssluiting

Zoals we hebben gezien, zijn het fabricageproces en de kwaliteit van de zijde van primordiaal belang. De beste manier om te weten wat u koopt, is zelf te controleren. Zo zal een ritssluiting van tien centimeter u toelaten het dekbed te openen en de vulling aan één kant te zien.

 

 

5- Controleer de afwezigheid van giftige producten

Het is belangrijk om te controleren of de leverancier een actueel veiligheidscertificaat heeft. Oeko Tex, de internationale instantie, controleert regelmatig de leverancier en geeft een Oeko Tex 100 Standard certificaat af. Dit is geen kwaliteitscertificaat of een ecologisch label zoals soms wordt beweerd. Het certificeert dat de producten vrij zijn van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid en de huid kunnen beschadigen.

 

 

 

 6- Pas op voor ‘wasbare’ dekbedden

Er komen steeds meer zijden dekbedden op de markt die beweren ‘wasbaar op 30°C’ te zijn. Ook hier moeten kopers oppassen voor deze misleidende frase, want na twee wasbeurten in water zal een zijden dekbed het grootste deel van zijn thermische en gezondheidsbevorderende eigenschappen verloren hebben. Zijde is in feite een vezel die van nature vocht absorbeert. Deze eigenschap ontmoedigt de groei van bacteriën en huismijt en zorgt ervoor dat de vezel de temperatuur beter kan reguleren. Bovendien vult de vezel zich met water wanneer hij op 30°C wordt gewassen en blokkeert het wasmiddel de microholtes aan het oppervlak van de vezels. Dit wordt verholpen door zeer dicht op elkaar liggende stiksels te gebruiken die, zoals we hierboven hebben gezien, ongeschikt zijn voor zijden zijden dekbedden. Hoewel de vulling binnenin beschadigd kan zijn, ziet het dekbed er na het wassen nog aanvaardbaar uit. Het is echter duidelijk dat dit type dekbed niet is voorzien van een ritssluiting om beschadiging van de zijden vulling te voorkomen.

 

7- Het voordeel van de sluitingen

Sluitingen om de zijden dekbedden 

De zijden dekbedden zijn voorzien van sluitingen aan de zijkanten en in de hoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld van een zomerdekbed een echt warm winterdekbed maken door het aan een herfstdekbed vast te maken. En als u het ondanks de warmte van ons winterdekbed toch nog koud hebt, kunt u het ook combineren met een extra dekbed om het nog warmer te hebben.

 

 

 

 

 

 

8- De kwaliteit van de omhulling

De omhulling van de zijden dekbedden 

De omhulsels van onze zijden dekbedden zijn 250 TC. De TC (Thread Count) is een meeteenheid van de dichtheid van stoffen door het aantal draden per vierkante inch. Hoe hoger het getal, hoe beter de kwaliteit. Bij een laag aantal draden is er een groter risico op scheuren en is de zijden vulling minder goed beschermd.

 

Toch liever een katoenen dekbed? Hieronder de 5 kooptips voor een katoenen dekbed. 

 

Het kopen van een katoenen dekbed

1. Lees eerst de vezelinhoud.

100% katoen is altijd een uitstekende keuze, want het is zacht en betaalbaar. Als u op zoek bent naar premium, Extra-Long Staple (ELS) katoen, zoals Egyptisch of Pima, is nog zachter en duurzamer. Het nadeel is dat deze lakens duurder kunnen zijn en dat je op het woord van het bedrijf moet vertrouwen; er zijn gevallen bekend van katoen dat verkeerd is gelabeld als Egyptisch. U kunt ook kiezen voor katoen/polyester mengsels. Hoewel de stof wat synthetisch aanvoelt, maakt het polyester het goedkoper, duurzamer en minder kreukgevoelig.

 

2. Draadtelling is niet alles.

Dankzij productietechnieken kunnen merken een hoog aantal draden maken zonder de kwaliteit te verhogen. Onze tests hebben uitgewezen dat 300 tot 500 een goede grens is voor zachtheid en sterkte. Je kunt goede lakens vinden met een draadtelling van 200, maar ze zijn misschien niet zo comfortabel, en alles boven 500 is niet per se beter.

 

3. Ken het verschil tussen weefsels.

De belangrijkste opties zijn katoen, perkal en satijn. Percale is een eenvoudige, rastervormige weving die licht en fris aanvoelt. Satijn is een satijnachtige weving en voelt zijdezacht aan. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar uit onze tests blijkt dat consumenten de voorkeur geven aan satijn. Een katoenen dekbed ligt heerlijk en voelt koel en zacht aan. 

 

4. Ga er niet vanuit dat het op uw matras past.

Standaardmaten, zoals queen of king, houden geen rekening met de diepte van de matras. Dus als uw matras lang is of als u een topper gebruikt, moet u meten voordat u iets koopt. U moet ook rekening houden met enige krimp na het wassen. Over het algemeen hebben katoenen hoeslakens die op matrassen het goed gedaan in onze pasvormtests.

 

5. Controleer altijd het retourbeleid.

Het is niet gemakkelijk om te weten of je graag op de katoenen dekbed zult slapen totdat je ze hebt uitgeprobeerd. Bij sommige merken, vooral als ze alleen via internet te koop zijn, kunt u ze om welke reden dan ook terugsturen, zelfs tot een paar maanden na de aankoop.