Kennisruimte
Zakelijk

Waarvoor wordt Python gebruikt?

De meest eenvoudige gebruikswijze voor Python is als een taal voor scripting en automatisering. Python is niet alleen een vervanging voor shell-scripts of batchbestanden, maar wordt ook gebruikt om interacties met webbrowsers of applicatie-GUI’s of systeem provisioning en -configuratie in hulpmiddelen zoals Ansible en Salt te automatiseren. Maar scripting en automatisering vormen slechts het topje van de ijsberg met Python. Wil jij graag python beheersen? Het is mogelijk om een cursus python te volgen!

Voor het programmeren van algemene applicaties

Zowel CLI- als platformonafhankelijke GUI-toepassingen kunnen met Python worden gemaakt en worden geïmplementeerd als zelfstandige uitvoerbare bestanden. Python heeft niet de oorspronkelijke mogelijkheid om een zelfstandig binair bestand uit een script te genereren, maar pakketten van derden zoals cx_Freeze of PyInstaller kunnen worden gebruikt om dat te bereiken.

Voor data science en machine learning

Geavanceerde data-analyse is uitgegroeid tot een van de snelst bewegende delen van IT en een van de Star-use-cases van Python. De overgrote meerderheid van de bibliotheken die worden gebruikt voor gegevens wetenschap of machine learning hebben Python-interfaces, waardoor de taal de populairste hoog-niveau opdracht interface is voor machine-leer bibliotheken en andere numerieke algoritmen.

Python wordt gebruikt voor webservices en RESTful API’s

De eigen bibliotheken van Python en web kaders van derden bieden snelle en handige manieren om alles te creëren, van eenvoudige REST-API’s in enkele regels code tot complete gegevensgestuurde sites. De nieuwste versies van Python hebben krachtige ondersteuning voor asynchrone operaties, waardoor sites tot tienduizenden verzoeken per seconde kunnen verwerken met de juiste bibliotheken.

Voor meta programmering

In Python is alles in de taal een object, inclusief Python-modules en -bibliotheken zelf. Hierdoor kan Python werken als een zeer efficiënte codegenerator, waardoor het mogelijk wordt om applicaties te schrijven die hun eigen functies manipuleren en het soort uitbreidbaarheid hebben dat moeilijk of onmogelijk is om in andere talen op te halen.

Als lijm code

Python wordt vaak omschreven als een “lijm taal”, wat betekent dat het verschillende codes (meestal bibliotheken met C-taal interfaces) mogelijk maakt om te interageren. Het gebruik ervan in data science en machine learning is in deze lijn, maar dat is maar één incarnatie van het algemene idee. Klik hier voor meer informatie over python.