Kennisruimte
Image default
Banen en opleidingen

Waarom werken meer ouderen door na hun pensioen?

Oudere mensen die na hun pensioen blijven werken, is een steeds meer voorkomend verschijnsel. Deze trend lijkt de laatste jaren steeds sterker te worden. Maar waarom? In deze blog gaan we verder in op de redenen voor het fenomeen doorwerken na pensioen.

Meer financiële zekerheid

De eerste reden voor het blijven werken van ouderen na hun pensioengerechtigde leeftijd is financiële stabiliteit. Veel mensen krijgen niet genoeg geld uit hun pensioenfonds om volledig te kunnen stoppen met werken, zelfs als ze 65 jaar of ouder zijn. Daarnaast kunnen veel mensen door te blijven werken langere periode extra inkomen verdienen dat ze anders niet hadden gehad. Als gevolg hiervan hebben veel mensen meer financiële stabiliteit en kunnen ze comfortabel bijverdienen aow en pensioen.

Minder kans op depressie

Ook speelt het psychologische aspect een belangrijke rol bij het besluit om door te werken na 65 jaar oud te zijn. Door te blijven werken houd je geest scherp en voorkom je dat je gaat vervelen tijdens je pensionering. Er is ook onderzoek gedaan naar dit onderwerp, waarin bleek dat mensen die doorwerken na hun pensioengerechtigde leeftijd minder depressief en angstiger waren dan degene die op 65-jarige leeftijd stoppen met werken. Bovendien kan het blijven werken een goede manier zijn om sociale interactie en contact te behouden met anderen, wat weinig andere opties biedt als je op pensioengerechtigde leeftijd bent aangekomen.

Levensstijl financieren

Daarnaast is er ook eenvoudigweg geld nodig om je levensstijl tussen 65 jaar en de rest van je leven in stand te houden – vooral als je plannen hebt om de wereld rond te reizen of speciale projecten aan te pakken! De spaarpot van mensen boven de 65 jaar is nog nooit zo hoog geweest, wat betekent dat ze in staat zijn om meer inkomen binnen te halen dan vroeger mogelijk was – wat vaak mogelijk maakt om meerdere doeleinden te bereiken met betrekking tot financiële stabiliteit en gezondheidswinst.