Kennisruimte
Image default
Aanbiedingen

Hoe u de juiste eettafel koopt

Een nieuwe eettafel kopen is helemaal niet makkelijk omdat er zo’n grote keuze is. In een doorsnee meubelwinkel vindt u al gauw een twintigtal modellen in allerlei ontwerpstijlen, kleuren, afmetingen en materialen.

Hoe begint u daaraan?

Wel, aan de hand van enkele vragen vindt u snel en eenvoudig de ideale eettafel voor uw interieur:

Heeft u een kleine eetkamer?

Bij kleine eetkamers is het soms interessant om een ronde eettafel te kopen. Die ziet er minder zwaar uit, omdat er meer vrije ruimte rond de tafel is. Er bestaan ook extra smalle modellen. In het slechtste geval kunt u een eettafel op maat laten maken door een schrijnwerker of meubelmaker.

Komen er regelmatig vrienden over de vloer?

Wie regelmatig gasten heeft, kan een uitschuifbare eettafel in huis halen. Die maakt u in een handomdraai groter. Op deze manier is er altijd plaats genoeg voor vrienden of familieleden.

Is er voldoende plaats voor de stoelen?

Een doorsnee eetkamerstoel is tussen de 50 en 60 cm breed. Houd rekening met deze afmetingen wanneer u een nieuwe tafel uitkiest. Reken ook nog wat extra ruimte in, want de stoelen mogen elkaar niet raken. 

Is er voldoende plaats voor uw voeten?

Bij de aankoop van een nieuwe eettafel moet u ook rekening houden met de poten. Sommige modellen hebben een centrale kruispoot, die soms in de weg zit van uw voeten. Andere tafels hebben erg dunnen poten op de uiteinden, waardoor er onder de tafel meer plaats is. Dat verhoogt het comfort van de gasten.

Welk materiaal wilt u?

Een van de belangrijkste knopen die u moet doorhakken tijdens het beslissingsproces is het materiaal. Tafelbladen komen in verschillende materialen: massief hout, laminaat, kunststof, glas, etc. Elk materiaal heeft haar eigen voor- en nadelen op het vlak van onderhoudsvriendelijkheid. Laat u dus goed informeren door de verkoper.

Is de tafel hoog genoeg?

Verder speelt de hoogte een rol. Sommige mensen hebben vrij hoge eetkamerstoelen, waardoor uw benen gekneld zitten tussen het tafelblad en de stoel. Dat is niet aangenaam. Controleer dus op voorhand de beschikbare ruimte onder het tafelblad en vergelijk dit met de zithoogte van de stoelen.

Is de eettafel te zwaar?

Bent u iemand die regelmatig de eettafel verschuift? Dan spendeert u best aandacht aan het gewicht. Een massieve houten eettafel zal bijvoorbeeld veel meer wegen dan een licht model uit kunststof. Dat is niet zo praktisch. 

Mag de eettafel buiten staan?

Opgelet: niet alleen modellen zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. U mag ze dus niet zomaar op het terras zetten. Want een tafel die hiervoor niet geschikt is, zal schade oplopen door regen en andere neerslag. Lees dus goed het onderhoudsboekje van de eettafel of vraag advies bij de leverancier. 

https://www.gerowonen.be/shop/ruimtes/eetkamer/