Kennisruimte
Image default
Woningen

Hoe krijg je meer licht in huis? Woon tips vind je hier!

Wil je meer licht in huis? Dat is een wens die bij veel mensen leeft. Een donkere kamer voelt ongezellig aan en kan zelfs een deprimerend effect hebben. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je donkere kamer lichter te maken. Er bestaan verschillende methodes om dat te doen, maar welke methode geschikt is voor jou, ligt aan het type kamer dat je wilt verlichten. In dit artikel geven we je verschillende woon tips om meer licht in huis te krijgen.

Wat is de oorzaak?

Als je wilt weten hoe je meer licht in huis kunt krijgen, is het belangrijk om eerst te bepalen waar het probleem ligt. Is de kamer echt donker, of voelt het alleen maar zo aan? Als de kamer donker is, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er weinig (natuurlijk) licht binnenkomt door ramen of glazen deuren, maar het kan ook zijn dat de muren of het plafond donker gekleurd zijn. In sommige gevallen ligt het probleem niet eens binnen, maar buiten de kamer. Als er bijvoorbeeld bomen voor het raam staan die het licht tegenhouden, of als het huis in een woonwijk staat waar veel schaduw is door andere huizen, dan kan dat ervoor zorgen dat de kamer donker aanvoelt.

Welke methode past bij jou?

Nu je weet wat de oorzaak van het probleem is, kun je bepalen welke methode geschikt is om meer licht in huis te krijgen. Hieronder geven we je verschillende woon tips die je kunnen helpen.

Methode #01: Verander de verfkleur van de muren of het plafond

Een eenvoudige manier om meer licht in huis te krijgen, is door de verfkleur van de muren of het plafond te veranderen. Een lichte kleur reflecteert het licht beter dan een donkere kleur, waardoor de kamer lichter aanvoelt. Witte muren zorgen voor het meeste licht, maar ook gekleurde muren in lichte tinten kunnen helpen om de kamer lichter te maken.

Methode #02: Zorg ervoor dat er weer (natuurlijk) licht binnenkomt

Een andere manier om meer licht in huis te krijgen, is door ervoor te zorgen dat er weer (natuurlijk) licht binnenkomt. Dit kan door ramen of glazen deuren te vervangen door een lichter alternatief, of door het plaatsen van een skylight (dakvenster). Als je niet wilt dat er weer (natuurlijk) licht naar binnen komt, kun je ook overwegen om spiegels op strategische plekken in de kamer te hangen. Spiegels reflecteren het licht en zorgen ervoor dat de kamer lichter aanvoelt.

Methode #03: Gebruik lichte accessoires

Een derde manier om meer licht in huis te krijgen, is door het gebruik van lichte accessoires. Lichte accessoires zijn items die het licht reflecteren of doorlaten, zoals witte vazen, spiegels, kaarsen of lampen. Door het gebruik van deze accessoires in donkere kamers, kun je ervoor zorgen dat de kamer lichter aanvoelt.