Kennisruimte
Image default
Zorg

Goed voorbereiden op prik

Als je naar de huisarts gaat om een te prikken is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Denk aan bloedprikken, vaccinaties en andere injecties. Ook als je met je kind naar de huisarts gaat om te prikken, is het handig om jouw kind goed voor te bereiden. Wij vertellen je alles over hoe jij jezelf en je kind goed kan voorbereiden!

  1. Voorbereiding

Bedenk van te voren goed wat jij nodig hebt om je te laten prikken of vaccineren. Probeer wat ruimte in je agenda te maken voordat je gaat, zodat je tot rust kan komen. Hierdoor voorkom je dat je gehaast aankomt en geen tijd hebt om stress los te laten.

Vertel je kind vooraf over de prik. Jij kent jouw kind het beste en weet dus wanneer dit een goed moment is. Kies een rustig moment, wanneer jouw kind zijn aandacht op jouw heeft. Dit gesprekje hoeft niet lang te duren en kan bijvoorbeeld gemakkelijk tijdens het eten. Wacht niet tot het laatste moment en zorg er voor dat je kind tijd heeft om erover na te denken.

Denk je dat jouw kind erg angstig zal zijn voor de prik en het daardoor misschien een moeilijk proces zal zijn? Dan is het verstandig om van te voren contact op te nemen en even te overleggen over de juiste behandeling en aanpak.

  1. Uitleg vooraf

Vertel je kind eerlijk wat er gaat gebeuren en probeer het niet rooskleuriger te maken dan dat het is. Laat weten dat het veel pijn kan doen, maar dat de pijn ook weer snel weggaat. Ook kun je aantal informatieve video’s bekijken op Youtube.

  1. Tijdens het prikken

Trek handige kleding aan naar de prik. Bijvoorbeeld een korte mouwen shirt of iets anders waarbij je gemakkelijk in de bovenarm geprikt kan worden. Zorg ook dat je kind handige kleding aan heeft.

Afleiding kan je kind tijdens het prikken helpen om minder angstig te zijn. En vertel dat het helpt als je niet naar de naald kijkt. Het is ook zeker mogelijk om aan je kind te vragen wat hij of zij fijn vindt.

Zorg ervoor dat je kind geen onverwachtse bewegingen maakt, om prikincidenten te voorkomen.

https://www.prikincident.nl/