Kennisruimte
Image default
Zorg

Een zwangerschap die niet gewenst is

Je komt erachter dat je zwanger bent. En dat was niet het plan. Wat te doen? Als je ervoor kiest om de zwangerschap te beëindigen, zijn Bloemenhovekliniek Haarlem en Abortuskliniek Amsterdam vertrouwde adressen. De klinieken werken sinds een tijdje samen. Op beide locaties kun je terecht voor abortus. De kliniek in Heemstede, bij Haarlem, biedt abortusbehandelingen tot 22 weken zwangerschap. Hoe oud je bent en uit welk land je komt: het maakt niet uit. Je bent welkom!    

Verschillen

Voor de duidelijkheid: je kunt in ons land ook naar een ziekenhuis voor een zwangerschapsbeëindiging. We zetten de twee verschillen voor je op een rij. 

  • De behandeling is bij Bloemenhovekliniek Haarlem en Abortuskliniek Amsterdam volledig anoniem. Ga je naar een ziekenhuis dan wordt je zorgverzekeraar op de hoogte gesteld van de ingreep. 
  • Voor een abortus bij Bloemenhovekliniek Haarlem en Abortuskliniek Amsterdam hoef je niets te betalen. Voorwaarde is wel dat je in Nederland woont en / of werkt. Kies je voor een ziekenhuis dan moet je een deel eigen risico wel betalen.  

Abortuspil 

In de klinieken kunnen meisjes en vrouwen die tot en met 8 weken zwanger zijn een abortuspil krijgen. Deze zogenoemde medicamenteuze abortus bestaat uit twee verschillende pillen die de zwangerschap zowel afremmen als afdrijven. De behandeling bestaat uit 2 stappen.    

Fase 1 vindt plaats in Bloemenhovekliniek Haarlem of Abortuskliniek Amsterdam. Je krijgt tijdens de afspraak het middel Mifegyne®. Dit is een pil die je doorslikt met een beetje water. Tijdens fase 2 – bij jou thuis – breng je het tweede middel, misoprostol, zelf vaginaal in.   Dit doe je minstens 24 uur en max 72 uur na het slikken van Mifegyne®. Na het inbrengen, kun je het best even een halfuurtje rustig op bed of op de bank liggen. Zo’n 1 à 2 uur nadat je misoprostol hebt ingebracht, begint het afstoten. Wees erop voorbereid dat het lang kan duren, soms zelfs 24 uur. Misoprostol zorgt voor samentrekkingen van de baarmoeder en dat kan pijn doen. Ook kan er bloedverlies zijn. Je zou het kunnen vergelijken met een menstruatie, maar dan heftiger en eventueel pijnlijker.

Is de zwangerschap verder gevorderd? Dan kom je in aanmerking voor andere behandelingen. Op onze website kun je alle informatie terugvinden over abortus plegen bij een ongewenste zwangerschap.  

https://www.bloemenhove.nl/