Kennisruimte
Image default
Zakelijk

Belangrijke tips voor je salarisadministratie en het kiezen van een goed accountantskantoor

Heb je ooit op www.compasnl.com/ gekeken? Waarschijnlijk niet, maar wel handig als je op zoek bent naar wat tips. Als ondernemer weet je dat een soepele administratie goud waard is. Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen is een geboren boekhouder. En dan hebben we het nog niet eens over de salarisadministratie gehad. Dat is vaak een heel ander verhaal. Dus, hoe pak je dit aan zonder dat het lijkt alsof je met kop en schouders in de cijfers begraven ligt?

Salarisadministratie: meer dan alleen loonstrookjes

Salarisadministratie gaat veel verder dan alleen loonstrookjes uitprinten. We hebben het over belastingaangiftes, afdrachten aan pensioenfondsen, verzekeringen… Kortom, zaken die je liever goed regelt om slapeloze nachten te voorkomen. Daar komt bij kijken dat foutjes in deze hoek snel kunnen leiden tot ontevreden medewerkers of zelfs boetes van instanties.

En ja, er zijn tools die claimen jouw leven makkelijker te maken. Maar laat me raden: na de zoveelste update of ‘verbetering’ was jij meer tijd kwijt aan uitzoeken hoe het nu weer werkt, dan dat het daadwerkelijk tijdsbesparing opleverde.

Het juiste accountantskantoor vinden

Dan komt natuurlijk de vraag: hoe vind je een accountantskantoor dat niet alleen al deze taken van je overneemt, maar ook nog eens past bij jouw manier van werken? Er wordt vaak gedacht dat salarisadministratie en accountantkantoren twee aparte werelden zijn, maar in feite kunnen ze heel mooi samenvloeien.

Tip 1: Ga voor ervaring binnen je branche

Niet elk accountantskantoor is gelijk geschapen. Sommige hebben hun sporen ruimschoots verdiend binnen bepaalde sectoren. Zo’n match kan een wereld van verschil maken, omdat ze al bekend zijn met specifieke uitdagingen waar jij misschien tegen aanloopt.

Tip 2: Persoonlijke klik is belangrijk

Geloof me, als er iets belangrijk is in deze relatie dan is het wel dat jullie op één lijn liggen qua communicatie en verwachtingen. Een goede accountant moet voelen als een verlengstuk van jouw bedrijf; iemand die meedenkt en proactief advies geeft.

Tip 3: Transparante tarieven

Niets zo vervelend als achteraf geconfronteerd worden met kosten die ‘opeens’ veel hoger uitvallen dan besproken was. Vraag daarom altijd naar duidelijke prijsafspraken en controleer of alle diensten inclusief zijn of dat er addertjes onder het gras liggen.

Bonus tip: Laat technologie voor je werken

Technologie staat ons toe om efficiënter te werken dan ooit tevoren. De juiste software kan wonderen doen voor jouw administratieve processen, inclusief salarisadministratie. Dat betekent minder tijd besteden aan routinetaken en meer tijd overhouden voor wat echt telt, namelijk jouw bedrijf laten groeien.

Zoek dus naar een accountantskantoor dat begrijpt hoe technologie ingezet kan worden om processen te stroomlijnen zonder de persoonlijkheid van het bedrijf te verliezen.

Conclusie

Hopelijk heb ik met deze tips wat licht kunnen schijnen op deze complexe zaken. Vergeet niet dat het aan het einde van de dag gaat om het opbouwen van partnerschappen die je kunnen ondersteunen bij elke volgende stap. Zo houd jij tijd over voor de dingen waar je echt goed in bent, namelijk ondernemen. Kijk eens op de website en maak je geen zorgen meer over alle administratieve rompslomp.