Kennisruimte
Image default
Banen en opleidingen

Alles over werktuigbouwkundige installaties

Alles over werktuigbouwkundige installaties

Overal, maar dan ook overal vind je werktuigbouwkundige installaties. In woningen, in gebouwen of zelfs in boten. De wereld van vastgoed kan niet bestaan zonder deze installaties. Gebouwen zonder installaties zijn niets meer dan een aantal muren en een dak. Installaties maken het mogelijk om koud of warm water te hebben, om een centrale verwarming te hebben, om een douche afvoer of zelfs een waterdicht dak te hebben. In dit artikel zal een kort en bondig beeld geschetst worden van de markt in zijn algemeenheid.

Locaties en soort werktuigbouwkundige installaties

Werktuigbouwkundige installaties worden geplaatst op uiteenlopende locaties, van flats tot nieuwbouw woningen of zelfs scholen, ziekenhuizen en kantoorpanden. Hierbij gaat het veelal om de volgende soorten installaties; verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties, leidingsystemen, gebouwinstallaties en gebouwbeheersystemen. Door deze diversiteit aan installaties, zijn er voor iedere installatie verschillende werkzaamheden vereist. Dit zorgt ervoor dat er diverse werktuigbouwkunde vacatures bestaan.

 

Het doel van werktuigbouwkundige installaties

Het doel van een installatie is om een bijdrage te leveren aan een gezond en duurzaam werkklimaat. Voordat een specifiek project omtrent een installatie aanvangt wordt er een doelgericht plan opgezet. Vervolgens wordt er geanalyseerd welke vakmensen er bij betrokken moeten zijn en wordt er een concreet vervolg plan uitgewerkt.

 

Complexiteit en duurzaamheid

Afgelopen jaren is de werktuigbouwkundige industrie steeds complexer geworden. Er zijn namelijk allerlei wetten en nieuwe technologisch ontwikkelingen waaraan voldaan moet worden, dit maakt dat het niet altijd even eenvoudig is om je staande te houden in deze branche. Anno 2021 zijn er meer en meer organisaties die ernaar streven gebouwen en installaties te verduurzamen. Dit wordt deels geforceerd door wet- en regelgeving, wat organisaties dwingt bepaalde energiebesparende maatregelen te nemen. Anderzijds is het voor het gros van de bedrijven van belang dat ze zichzelf verzekeren van een optimale levensduur.

 

Service en onderhoud

Om er voor te zorgen dat een gebouwgebonden installaties de gewenste functionaliteit bieden, is het belangrijk om tijdig service en onderhoud te bieden. Hierbij is maatwerk vereist, aangezien risico’s en wettelijke bepalingen verschillen per installatieonderdeel. Uiteindelijk zorgen service en onderhoud voor continuïteit van de primaire bedrijfsprocessen.

 

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-werktuigbouwkunde