Kennisruimte
Image default
Banen en opleidingen

8 Tips voor een geslaagde sollicitatie

Solliciteren voor een nieuwe job is best angstaanjagend. Want er zijn zoveel zaken die mis kunnen lopen. Een paar handige tips komen dus zeker van pas. In dit artikel vind je 8 aandachtspunten voor een geslaagde sollicitatie. Veel succes!

1) Schrijf een sterke CV

Elke sollicitatie begint met het opsturen van je CV. Zorg voor een document dat er verzorgd uitziet en mooi gestructureerd is. Ongetwijfeld vind je op het internet een paar voorbeelden.

Informatie die zeker aanwezig moet zijn op je CV:

  • De opleidingen die je volgde
  • Eerdere werkervaring
  • Relevante hobbies of studentenjobs (bv. vrijwilligerswerk)

Verder kan je je CV aanvullen met meer informatie over je sterke punten, technologische kennis (Microsoft Word, bepaalde software) en andere persoonlijke eigenschappen.

2) Voeg een motivatiebrief toe

Het is altijd een goed idee om een motivatiebrief aan je CV toe te voegen. In deze brief kan je uitleggen waarom je voor de functie solliciteert en waarom jij een persoonlijk gesprek verdient. Als je een motivatiebrief gaat maken, beperk deze dan tot één pagina. Kort en krachtig is beter dan een breed uitgesmeerde brief.

3) Wees voorbereid

Hebben je CV en motivatiebrief de werkgever overtuigd om een persoonlijk gesprek in te plannen? Bereid jezelf dan goed voor. Ga nog eens door de inhoud van de vacature en stem die op jezelf af. Zoek ook wat meer informatie over het bedrijf. Dat komt ongetwijfeld van pas tijdens het sollicitatiegesprek.

Jezelf voorbereiden gaat veel verder dan wat informatie opzoeken. Misschien moet je ook al een route plannen (rekening houdend met verkeersopstoppingen) of het treinschema nakijken. Moet je bepaalde zaken afdrukken voor het interview. Doe dit enkele dagen op voorhand om last minute problemen te voorkomen.

4) Zorg voor een goede eerste indruk

Een goede eerste indruk is goud waard. Draag nette kledij met een vleugje parfum. Begroet je contactpersoon met een glimlach en geef een stevige handdruk. Oogcontact is ook erg belangrijk. Laat een positieve, zelfzekere indruk na om je kansen op een geslaagde sollicitatie te vergroten.

5) Denk aan je lichaamshouding

De juiste lichaamstaal maakt een wereld van verschil. Zit niet met je armen over elkaar, en leun niet te hard naar voor/achter. Probeer een open houding aan te nemen, dat komt vriendelijker over. Voor meer tips omtrent de lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek lees je dit artikel.

6) Blijf positief

Tijdens het sollicitatiegesprek heb je soms de indruk dat niet alles verloopt zoals je had gehoopt. Toch is het belangrijk om positief te blijven. Want soms maak je van een mug een olifant. Een klein foutje wil niet zeggen dat heel je sollicitatiegesprek slecht was. Blijf dus niet bij de pakken zitten en ga vol goede moed verder.

7) Stel zelf vragen

Tijdens het gesprek zal je gesprekspartner af en toe wat meer vertellen over de functie, het bedrijf, je collega’s… Pik hierop in en stel zelf enkele vragen. Dat toont aan je toekomstige werknemer dat je werkelijk geïnteresseerd bent en aandachtig luistert. 

8) Personaliseer elk gesprek

Waarschijnlijk zijn niet alle opleidingen en werkervaringen op je CV relevant voor de job in kwestie. Daarom doe je er goed aan om elk sollicitatiegesprek te personaliseren. Bekijk de vacaturetekst en haal er enkele relevante stukken uit die je tijdens het gesprek bespreekt. Op deze manier lijkt het alsof de functie perfect bij je past.