Kennisruimte
Image default
Tuin en buitenleven

Wat te zoeken in een snoeischaar

Als je een snoeischaar gaat kopen, is het eerste wat je in gedachten moet houden waar je ze voor gaat gebruiken.

Als u iets zoekt voor huishoudelijk gebruik, dan kunt u kijken naar een lichtgewicht huishoudschaar. Deze zijn ideaal voor het snoeien van bomen, takken en struiken, maar ook voor het terugsnoeien van rozen en andere vaste planten. Omdat ze licht van gewicht zijn, zijn deze scharen gemakkelijker te beheersen, zodat u kunt voorkomen dat u zichzelf of uw plant per ongeluk verwondt. Ze zijn ook zeer geschikt voor het knippen van rozen, heggen en andere planten met stekelige of complexe stengels.

Voor het terugsnoeien van de hogere struiken en bomen in uw tuin moet u investeren in een zwaardere snoeischaar. Deze scharen zijn gemaakt om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen en worden vaak het best gebruikt door professionals die bomen en struiken snoeien.

Handmatige scharen

De meest eenvoudige snoeischaar is een schaar. Ze zijn prima voor het eenvoudig snoeien en afknippen van takken, maar ze zijn niet erg efficiënt in het doorknippen van dikke stammen of takken. Ze zijn ook moeilijk te gebruiken als u handschoenen draagt.

Voor intensiever snoeien kunt u beter een schaar met een langer blad nemen. Dit is de meest gebruikte schaar voor het snoeien. Door het langere blad kan de schaar nauwkeuriger door dikkere takken en twijgen knippen dan de gewone schaar.

Als u door dikkere stengels wilt knippen, of sneden wilt maken die een groter oppervlak vereisen, dan is een takkenschaar iets voor u. Dit zijn net zware scharen, maar met een extra lang blad voor het knippen van takken tot 2″ breed.

Elektrische kudde

De populairste soort snoeischaar is de elektrische schaar. Deze vervangen het traditionele mes door een klein blokje staalwol. Omdat je hand het mes helemaal niet raakt, hoef je je geen zorgen te maken dat je jezelf per ongeluk snijdt.

Elektrische scheerapparaten zijn er in veel verschillende vormen, maten en stijlen. Het is belangrijk om een paar te vinden dat comfortabel is om vast te houden en te gebruiken. Een te zware, te kleine of schurende elektrische schaar is niet erg handig.

Elektrische scharen zijn ook geweldig voor het opruimen van dichte takken, struiken en andere ongewenste planten in uw tuin. Ze zijn geweldig voor het opruimen rond de basis van bomen, of het opruimen rond de randen van een terras.

Handsnoeiers

Handsnoeiers zijn een combinatie van een schaar en een takkenschaar. Ze hebben een inklapbaar handvat dat zo is ontworpen dat het aanvoelt als een schaar wanneer u hem vasthoudt, maar hebben de snijcapaciteit van een takkenschaar.

Handtakkenscharen zijn ontworpen om takken te knippen die loodrecht op de stam staan. Als u een boom hebt met takken die te dicht bij de stam zijn gegroeid, of een struik met takken die te dicht bij de grond staan, kan een handsnoeier u helpen die takken veilig te snoeien.

U kunt een handsnoeier ook gebruiken om takken die in een lastige richting groeien te snoeien. U kunt bijvoorbeeld een tak hebben die horizontaal of opzij groeit. Met een handsnoeier kunt u de tak terugsnoeien tot een hanteerbare lengte.

Poulan snoeizaag

Als u een groot, moeilijk bereikbaar gebied hebt, is een zaag een geweldige aanvulling op uw snoeigereedschap collectie. Een zaag is een soort handzaag die ontworpen is om hout te zagen. U kunt een zaag gebruiken om takken en takken die in een lastige richting groeien door te zagen, en zelfs om gaten in een boom te zagen zodat het sap kan stromen.

Een poulan snoeizaag is als een snoerloze reciprozaag. Hij heeft een dikke, horizontale staaf met een handgreep aan elk uiteinde. Hiermee kunt u takken en boomstammen doorzagen die veel dikker en zwaarder zijn dan met een standaard handzaag mogelijk is.

Samenvatting

Als u uw planten gaat snoeien, hebt u een degelijke snoeischaar nodig. Kies een paar dat licht is, comfortabel in gebruik en met een lang genoeg blad om door dikkere takken of stammen te knippen. Voor intensiever snoeien kunt u een schaar met een langer blad overwegen. U kunt ook kiezen tussen elektrische scharen, handscharen en handsnoeischaren voor een meer veelzijdige schaar. Als u een groot, moeilijk bereikbaar gebied hebt, wilt u misschien een poulan-snoeizaag of reciprozaag aanschaffen om de klus veilig te klaren.

https://www.toptuincentrum.nl/tuin/gereedschap