Kennisruimte
Image default
Onderwijs

Wat betekent NLP? (uitleg + voorbeelden)

Neuro-linguïstisch programmeren, of NLP, maakt gebruik van de kracht van taal om mentale barrières te doorbreken die we onbewust voor onszelf creëren. Wanneer ‘het volgen van je dromen’ en het bereiken van je volledige potentieel onmogelijk lijkt, kan een gekwalificeerde beoefenaar deze techniek gebruiken om je te helpen beseffen dat het enige dat je tegenhoudt, is jezelf. 

“Neuro”, wat zenuw betekent, verwijst naar de manier waarop we informatie van de buitenwereld verzamelen met behulp van onze vijf zintuigen. “Linguïstisch” is de studie van taal, verwijzend naar de manier waarop we deze informatie begrijpen door deze in de structuur van taal te organiseren. Ten slotte is ‘programmeren’ onze manier om iets te controleren. Dit verwijst naar hoe we de wereld interpreteren en hoe we onze dagelijkse acties, keuzes en gedragingen beheersen.

 

Wat is NLP en hoe werkt het?

NLP wordt beschouwd als een van de meest bruikbare en toegankelijke hulpmiddelen uit de moderne psychologie en kan helpen bij:

Stress management

het verbeteren van gevoelens, empathie, communicatieve vaardigheden en het oplossen van destructieve relatiepatronen. NLP leert ons hoe het veranderen van de manier waarop we zelf de wereld zien, ons ertoe kan brengen ons gedrag aan te passen, zodat we een leven kunnen leiden waarvan we dromen. Een NLP-coach zal cliënten aanmoedigen om beperkende overtuigingen van zichzelf te transformeren en uit hun comfortzone te treden. Het doorbreken van barrières en het nemen van risico’s helpt alleen maar om een ​​voller, gelukkiger en oneindig bevredigender leven te ontwikkelen.

De techniek is in 1972 ontwikkeld door John Grinder en Richard Bandler. Gefascineerd door menselijke uitmuntendheid, besloten ze om te kijken naar het werk van Fritz Perls, de psychotherapeut achter de gestalttherapie, Virginia Satir, de ‘moeder van gezinstherapie’ en Milton Erickson, de eerste therapeut die hypnose voor medische doeleinden gebruikte.

Hoewel NLP een uitgebreide en complexe praktijk is, kunnen de fundamentele ideeën erachter worden onderverdeeld in drie delen: subjectiviteit, kaarten en taal.

NLP en subjectiviteit

Stel je de volgende situatie voor: twee mensen zijn ontslagen. Vanwege een gebrek aan werk op een van hun huidige locaties, zijn beide gedwongen het gebied te verlaten voor nieuwe kansen.

Persoon A is aanvankelijk van streek door het onverwachte verlies, maar is aan het idee gewend geraakt. Ze haalt het meeste uit de vrije tijd door op zoek te gaan naar een nieuw huis en ​​nieuwe personen te ontmoeten. De nieuwe baan levert haar minder geld op, maar het is wel goedkoper om in het gebied te wonen. Er is dus meer geld over voor luxe. Persoon A is erin geslaagd om de potentiële klap van vertrouwen en de bron van angst om te zetten in een positieve, nieuwe ervaring. 

Persoon B doet het echter niet goed. Het ontslag was een klap voor zijn zelfrespect en het voelt alsof de nieuwe baan een teken van mislukking is. Dit verlies van zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft voor afleiding gezorgd en al snel is het tijd om de grote stap te zetten. Alleen persoon B bleef te lang bij het verdriet stilstaan ​​en moest snel een beslissing nemen. Persoon B voelt zich eenzaam en boos over de situatie waarin hij is terechtgekomen.

Het moraal van dit verhaal is dat, ongeacht wat er tijdens zijn leven met een persoon gebeurt, de manier waarop ze de situatie waarnemen, de ervaring beïnvloedt.

Maar is het echt zo gemakkelijk om uw perspectief op de wereld te veranderen? En wat bepaalt hoe we ons leven zien?

NLP-kaarten

NLP-kaarten (ook wel modellen genoemd) is het volgende component achter de techniek. Het idee is dat ieder van ons een unieke kaart heeft die de reis van ons leven aangeeft.

Language and NLP

De laatste theorie achter NLP-coaching is om de grenzen van onze kaarten te verleggen door ‘onze interne controlesystemen te herprogrammeren’. Taal geeft ons de mogelijkheid om onze gedachten te formuleren, uit te drukken en te communiceren. Het structureert onze wereld en de betekenis en associaties van woorden, niet alleen om de wereld om ons heen te beschrijven, maar ook vorm te geven.