Kennisruimte
Image default
Dieren

Waarom je ook bij je hond op tandsteen moet letten

Tandsteen: wie heeft er geen last van gehad? Het transformeert menig tandartsbezoek tot een kwelling op het moment dat de tandarts met het boortje in je mond aan de slag gaat. De ironie is daarbij dat veel mensen het zichzelf min of meer aan doen. In feite is tandsteen namelijk gewoon een gevolg van slecht poetsen. Het is immers simpelweg niet meer dan de harde vorm van tandplak, de zuren die door bacteriën worden gecreëerd uit voedselresten, speeksel of bacteriën. Door tweemaal daags twee minuten je tanden te poetsen kom je er vaak al snel vanaf. Doe je dat echter niet of onvoldoende, dan verhardt het tandplak onder invloed van mineralen uit je speeksel tot tandsteen. Dat zie je dan terug als een geel of bruinachtig laagje op je tanden.

Ook je hond kan tandsteen krijgenWat veel mensen echter niet weten is dat het leed van tandsteen niet alleen tot mensen beperkt blijft. Ook je hond kan er last van krijgen. Bij honden ontstaat het vaak doordat het natvoer dat ze te eten krijgen blijft plakken aan de tanden. Als dat gebeurt lijken de gevolgen nog best veel op dat van mensen – deze voedselresten worden door een combinatie van speeksel en bacteriën omgezet tot tandplak. Als dat onaangepakt blijft krijgt je hond uiteindelijk, net als bij mensen, te maken met tandsteen. Gelukkig kun je met een tandsteen verwijderaar de hond er een aardig handje mee helpen.

Het is van belang dat dit ook gebeurt en dat je het serieus neemt. Voor je het weet beland je hond namelijk in een soort vicieuze cirkel die uiteindelijk grote gevolgen kan hebben. Door het ontstaan van tandsteen wordt het gebit van de hond namelijk minder glad. Dit betekent dat bacteriën makkelijk een plek kunnen vinden met als gevolg dat er weer meer voedselresten aan het gebit kunnen blijven plakken. Dit kan uiteindelijk leiden tot tandvleesontsteking (gingivitis) en als dat onbehandeld blijft kan het zich verspreiden tot het kaakbot. Dan kunnen de tanden en kiezen uit gaan vallen.

Natuurlijke reinigingKortom: mondhygiëne is bij je hond net zo belangrijk als bij mensen , want net als bij ons kan een slecht gebit bij de hond grote gevolgen met zich meebrengen. Ik hoor je echter denken: hoe dan? Ik geef m’n hond niet zomaar even wat tandpasta en een tandenborstel. Gelukkig heeft een hond van nature wel manieren om z’n gebit schoon te houden. Het gebit van een hond heeft namelijk in de natuur een zelfreinigend vermogen doordat de hond vlees van karkassen moet scheuren en botten moet afschrapen. Met het voer dat de meeste mensen in de supermarkt kopen wordt dit echter niet gestimuleerd.