Patenten, octrooien, wetgeving, je zou er bijna verstrooid van raken

Een uitvinding doen is natuurlijk al heel wat, maar voor veel uitvinders begint daarna de uitdaging pas. Het vastleggen van een naam en een uitvinding kan nogal een puzzel worden. In Nederland betekenen de termen patent en octrooi exact hetzelfde. Patent aanvragen en octrooi aanvragen worden in de Nederlandse taal dan ook constant door elkaar gebruikt. Een klein verschil is dat in officiële stukken doorgaans octrooi toegepast wordt. In Nederland geldt bijvoorbeeld de Rijksoctrooiwet. Deze wet heeft betrekking op de regels omtrent het verlenen, aanvragen en behouden van octrooien. Als u meer wilt weten over octrooi of patent aanvragen, vraagt u een specialist om advies.

 

Deskundig advies bij patent of octrooi aanvragen

Bij het aanvragen van een patent op een uitvinding die u wilt vermarkten kunt u wellicht wel wat advies gebruiken. Waar moet u op letten en het aanvragen van een patent zelf zijn zaken waar een gespecialiseerd bedrijf u mee kan helpen. Deze kan u met een deskundig advies goed op weg helpen. Het is ook mogelijk om begeleid te worden tijdens het volledige traject voor patent aanvragen. Een erkende specialist speelt altijd open kaart met u over de mogelijkheden van octrooi aanvragen voor een uitvinding. In ruil voor een minimale vergoeding bent u verzekerd van een objectief en eerlijk advies. Zodoende kunt u er zeker van zijn dat uw uitvinding op de juiste wijze gepatenteerd wordt.

 

Wanneer is octrooi aanvragen mogelijk?

Een octrooi aanvragen. Is het nodig of niet? En zo ja, wanneer is dan het beste moment om dit te doen? Hieronder wat meer informatie over wanneer u een octrooi aan kunt vragen. Ten eerste moet de uitvinding voor het moment van patentaanvraag nog nergens ter wereld openbaar zijn gemaakt. Ook niet door de uitvinder zelf. Daarnaast moet het product of proces een vindingrijke oplossing zijn. Dat wil zeggen dat de uitvinding voor een specialist geen voor de hand liggende oplossing mag zijn. Verder moet de uitvinding waarvoor u patent aan wilt vragen, daadwerkelijk vervaardigd kunnen worden. Als een uitvinding aan deze drie voorwaarden voldoet, kunt u bij het Nederlandse Octrooicentrum octrooi aanvragen.