Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Als je deze symptomen van stress en burn-out op tijd herkent kun je veel leed voorkomen

Om te begrijpen waar stress gerelateerde symptomen vandaan komen moeten we eerst antwoord geven op de vraag: ‘Wat is stress?’. Stress wordt in de natuurkunde gezien als een kracht die uitgeoefend wordt op een materiaal. Stress ontstaat door druk en als de stress groot genoeg is dan zorgt deze er uiteindelijk voor dat het materiaal vervormt of breekt. In deze moderne tijd wordt het woord stress meestal gebruikt voor een staat van zijn die mensen ervaren wanneer ze om de één of andere fysieke, emotionele of mentale reden onder druk staan.

Stress zorgt voor veranderingen in ons lichaam en geest

Ons autonome zenuwstelsel ervaart stress als gevaar. Gedurende het grootste gedeelte van de geschiedenis van de mensheid waren onze overlevingskansen in gevaarlijke situaties groter als we zo goed mogelijk konden vechten of vluchten. Daarom zet het zenuwstelsel een aantal veranderingen in gang wanneer het gevaar – of stress – waarneemt. De spieren spannen zich aan, het hart en de ademhaling versnellen en de zintuigen gaan op scherp staan. Ook worden alle niet kritieke processen even bijna stopgezet.

Langdurig stress is niet gezond

Een stressreactie is op zich niet problematisch – hoewel we er in de moderne wereld ook niet veel aan hebben. Echter deze reacties zijn bedoeld voor de korte termijn. Vroeger ontspanden we weer zo gauw het gevaar geweken was. Tegenwoordig brengen veel mensen een groot gedeelte van hun dag door in de stress-instelling omdat hun werk- of studiedruk bijvoorbeeld te hoog is, het leven te snel gaat om bij te houden of ze zich in een moeilijke – bijvoorbeeld emotionele of traumatische – situatie bevinden. Daardoor raken hun zenuwen, spieren, hart en ademhaling overspannen, terwijl andere systemen zoals de vertering en afvalverwerking juist hun werk niet kunnen doen.

Herken symptomen voor het te laat is

De symptomen van stress en burn-out zijn gevolgen van de fysiologische veranderingen die optreden in het lichaam wanneer we stress ervaren. Mensen krijgen in eerste instantie bijvoorbeeld last van hun nek en schouders of onderrug omdat ze te veel spanning in hun lijf hebben. Het kan ook zijn dat hun bloeddruk omhoog gaat en/of ze hartkloppingen krijgen. Andere mensen hebben last van een verstoorde vertering, slaapproblemen, rusteloosheid of een trillend ooglid.

Van kwaad tot erger

Er is een verloop dat optreedt in de meeste situaties waar mensen te maken hebben met stress. Zij gaan van stress naar oververmoeidheid. Als ze niets veranderen aan hun situatie raken ze overspannen. Doordat de cortisol reserves langzaam opraken en er geen slaap- of gelukshormonen worden aangemaakt zijn angst, insomnia en depressie veel voorkomende symptomen in deze fase. Bij mensen die dan toch nog doorgaan is een burn-out meestal het resultaat. In dat geval zijn alle reserves op en hebben lichaam en geest heel lang nodig om een evenwicht te hervinden. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je direct iets doet met symptomen van stress.

https://liberi.nl/